2024.04.25, Csütörtök

Győzött a civil ellenállás, nem épül transzformátor Pilisszántón

24.hu, pestpilis.hu

2017.07.22. 16:36

Az önkormányzat békét akar, így a beruházásért cserébe beígért forrást más úton igyekszik biztosítani a tornaterem-felújításhoz.

Hirdetés

Az ELMÜ egy 12 ezer négyzetméteres transzformátort tervezett építeni Pilisszántó Plácskó nevű településrésze mellé. Az önkormányzat elszánta magát, hogy az ehhez szükséges telket eladja a vállalatnak, azonban a döntés ellen tavaly decemberben civil ellenállás bontakozott ki a településen.

A tiltakozó lakosság felhívása szerint a település 65 millió forintot kapott volna a területért, a 24.hu ugyanakkor azt írta, egy erősen leromlott tornaterem felújításához kapott volna forrást Pilisszántó.

A lakossági közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a beruházáshoz kapcsolódna egy 400 kV-os vezeték, ami az egész Pilist átszelve épülne meg, jelentős erdőirtással. A vezeték a Duna parti Pomáztól a Pilis túlvégén levő Dorogig, majd onnan a Fejér megyei Bicskéig húzódna hegyeken, völgyeken, erdőkön át, utóbbiakban 80 méter szélességű irtást okozna, természetvédelmi területeket is átszelve.
 

Az ellenállok indoklásában többek közt ez állt:

  • a településrendezési tervek szerint nincs szükség az állomásra, a prognosztizált energiafelhasználást a meglevő állomásokkal ki lehet elégíteni;
  • egy 2600 lakosú falu számára nincs szükség 12 ezer négyzetméteres állomásra;
  • a beruházás megbeszélései zárt üléseken folytak, a határozatokat nem hozták nyilvánosságra, a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a transzformátorállomás építésével kapcsolatos tényekről és annak következményeiről;
  • a lakott területektől pár száz méterre épülő épülő transzformátornak a környezetre és az egészségére is káros hatása lenne;
  • az állomással és a vezetékkel érintett területeknek nem csupán természeti és tájképi szempontból van jelentős értéke, hanem történelmi örökségünk miatt is kiemelt védelmet érdemelnek, nagyon sok magyar ember számára szent helyként és zarándokhelyként szolgálnak.


A telekeladást és a népszavazást is visszavonták

Az ügyben végül januárban tartottak egy komoly indulatokat kiváltó lakossági fórumot, melyen az ellenzők jelentős létszámban felvonultak, majd helyi népszavazást írtak ki az ügyben.

Ezt viszont júliusban a képviselő-testület visszavonta. A település honlapján megjelent beszámoló szerint a népszavazás kiírása után több eszközzel (párbeszédek, kérdőív) is kikérték a lakosság véleményét, és ebből kiderült, a helyiek döntő többsége nem akar transzformátorállomást. A népszavazás mellett a testület azt a döntését is visszavonta, melyben a transzformátorhoz szükséges telek eladásáról határozott.

Az indoklásban többek közt az is ott van, hogy a település ígéretet kapott a kormánytól, hogy a transzformátorállomástól függetlenül a következő tornaterem-építési programba bekerül Pilisszántó is. Emellett a képviselőtestület békét és összefogást szeretne a községben, szeretné elkerülni, hogy az ügy miatt politikai hadszíntérré váljon a település a választási kampányban.

FókuszbancivilekkörnyezetvédelemPilisPilisszántó

Ajánljuk még