2024.04.30, Kedd

„Amit sokan szemétnek gondolnak, az valójában egy fantasztikus anyag”

pestpilis.hu

2017.10.06. 14:00

Ezt vallja a használt gumiabroncsokról Baráth Gábor képzőművész, aki a hulladékból modern művészeti alkotásokat készít.

Hirdetés

Egyre fontosabb környezetvédelmi feladat a használt gumiabroncsok gyűjtése és újbóli felhasználása itthon és külföldön egyaránt, bár sokan még nem ismerik ennek az anyagnak az újrahasznosítási területeit. Amellett, hogy gumibitumenes aszfaltként, a játszóterek vagy konditermek gumiszőnyegeként is újjászülethet, a művészetben is felhasználható alapanyagként.

Baráth Gábor, Mohács ismert busómaszkfaragója ez utóbbi területen igyekszik úttörő szerephez jutni, méghozzá gumiból készített szobraival. Célja saját elmondása szerint felhívni a lakosság figyelmét, hogy „amit ők szemétnek gondolnak, az valójában egy fantasztikus anyag, melyből csodás dolgokat lehet készíteni”. A művész szerint a gumiszobrokban határtalan lehetőség rejlik, s bármilyen egyedi elképzelést meg tud valósítani az anyagból.

A fiatal, úttörő alkotó a Pécsi Tudományegyetemen folytatott tanulmányai alatt találkozott a modern szobrászattal, ekkor kezdődtek a hulladék újrafelhasználásához kapcsolódó tervei. Feladatának érezte, hogy a környezetében megtalálható anyagokból új alkotásokat készítsen. Korábbi alkotóktól eltérően nem ragaszkodik a gumiabroncs kerek alakjához, inkább a futófelület mintázatát, textúráját aknázza ki szobrai elkészítésekor.

 

Így készülnek a gumiszobrok

A szobor alakjának kialakítása autógumikkal és motorgumikkal történik, majd a külső héjra kerül rá a kerékpárgumi. A rögzítés történhet csavarozással, szegecseléssel, tűzéssel vagy ragasztással, illetve fűzéssel, fonással. Az alkotásokat speciális gumiápoló szerrel kell kezelni, hogy az anyag színét és tartósságát megőrizze.

A művész jövőbeli tervei között szerepel izgalmas bel- és kültéri alkotások létrehozása, melyekben a gumit a fa, fém és kő szimbiózisában fogja megmunkálni. Alkotásai elhelyezésére további támogatókat keres.

A galériában látható munkák a Market Építő Zrt. „Market Art” programjának keretében valósultak meg.

Galéria

FókuszbangumihulladékMűvészetszoborMarket Építő Zrt.környezetbarát