2024.07.24, Szerda

Elkapta az őzikét a mocsári traffipax

pestpilis.hu

2017.11.09. 12:45

A nyílt, szikes vízi élőhely Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, a megőrzését célzó program jól halad a legfrissebb elemzések szerint.

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) kihelyezett vadkamerával elemzi a szikes mocsárban folyó természetvédelmi munka hatékonyságát. A Böddi-széken található kamera a szakemberek számára is meglepő madárfajokat kapott lencsevégre: a területen igen ritka darvakat és fekete gólyát is fényképeztek. A mozgásérzékelő vadkamera legtöbbször őzeket fotózott, júliusban azonban fehér gólya csapatokat, vörösgémeket, bölömbikát és kanalasgémeket is megörökített - derült ki a szervezet közleményéből.

A fekete gólya - a képre kattintva galéria nyílik


A szürke marhák is segítik a terület helyreállítását

A 2-3 hektárnyi nyílt vízfelületen észlelt madárforgalom azt támasztja alá, hogy a Böddi-széken zajló átalakulások az élővilág szempontjából jó irányba haladnak. A gémfélék szívesen birtokba vették a belső tavat, amely már az élőhelykezelés eredményeként alakult ki.

Ezen a részen ugyanis nyár végén szárzúzóval letarolták a nádas-zsiókás mocsári növényzetet, majd a következő tavasszal növekvő friss hajtásokat a területen tartott magyar tarka szarvasmarhákkal legeltették. Ennek köszönhetően nyár derekára fennmaradt a nyílt vízfelület, ami az aszályos időben különösen értékes a madarak számára.
 

Miről szól a program?

A Böddi-széken a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb tájrehabilitációs programja zajlik, melynek célja, hogy helyreállítsák a szikes tó és környéke eredeti élővilágát.

A jelenlegi kétszeresére szeretnék növelni a madarak által kedvelt nyílt, szikes vízi élőhely kiterjedését, ami azért is különösen fontos, mert ilyen élőhely Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő.

Az Európai Unió LIFE+ alapja által finanszírozott program során áthelyezik a tómedret kettévágó csatornaszakaszt, és a legelő állatok segítéségével visszaszorítják a sziki gyepeket elborító mocsári növényzetet. A zsiókás-nádas mocsarak egy részének helyén így újjáéled a szikes élővilág, tele különleges sótűrő és sókedvelő növényfajokkal, ahol májusban helyenként a pozsgás zsázsa, máshol kamilla virágzik, ősszel pedig a sziki őszirózsa és a vöröses, húsos levelű sóballa teszi festőivé a tájat.

A növényvilág átalakulása a madárvilág átalakulását is maga után vonja, és remélhetőleg ismét nőni fog a Böddi-széken fészkelő bíbicek, gulipánok, gólyatöcsök, és az átvonuló cankók, godák, vadludak és récefélék száma. A változásokat a vadkamera mellett rendszeres felmérésekkel is nyomon köv

 

Galéria

Fókuszbantermészetvédelem