2024.02.22, Csütörtök

Teljessé vált az őrület a budapesti lakáspiacon

2017.11.16. 12:31

A legdrágább fővárosi lakás már 248-szor drágább a legolcsóbb vidékinél, ami szintén Pest megyében van. A fővárosi új lakások átlagára megközelítette a 700 ezer forintos négyzetméterárat.

Hirdetés

Az ingatlanfejlesztő Cordia Zrt. legfrissebb elemzése szerint Budapesten egy év alatt 15,2 százalékkal nőtt az új lakások négyzetméterára. 2017 szeptember végén már 688 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az egy évvel korábbi 597 ezer forintot követően. A legkisebb átlagos négyzetméterárat a XXIII. kerületben találjuk (336,7 ezer forint), a legdrágábbnak pedig az V. kerület számít, 1,1 millió forinttal.


Elenyésző a már átadott, de még nem eladott lakások száma

A jó ideje folyamatos, az inflációt jóval meghaladó mértékű drágulást továbbra is a folyamatosan bővülő kereslet hajtja az új lakások piacán. Az idén összesen 8000 új lakás eladása is teljesülhet, amire utoljára 2007-ben volt példa. Ugyanakkor a harmadik negyedévben lassult a kínálat bővülése. Szeptember végén 7500 lakásból választhattak a vevők Budapesten, ami ugyan az egy évvel ezelőtti 5300 lakásos kínálatnál 40 százalékkal magasabb, viszont a júniusi szabad kínálatot alig 2 százalékkal haladja meg.

A rendkívüli keresletet az is jelzi, hogy a már elkészült és átadott, de még eladatlan lakások száma mindössze 350 a budapesti piacon. A jelenleg értékesítés alatt álló 310 projektben 17.250 lakás építését tervezik.

„A fejlesztők által meghirdetett projektátadási határidők alapján az idénre várt több mint 3000 lakás után 2018-ban akár 10 000-nél több új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten”

– mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Az építőipart sújtó kapacitáshiány és növekvő építési költségek miatt ugyanakkor minden negyedik projekt legalább két negyedévet csúszik az eredetileg meghirdetett átadáshoz képest.


A II. kerületben van az ország legdrágább utcája

A fővárosi lakásárak elképesztő ütemű növekedését a 24.hu által közzétett számsor is jól jellemzi. A KSH és az ingatlan.com adatai szerint a legdrágábban a II. kerületi Bogár utcában lehet lakást venni: az átlagos kínálati négyzetméterár itt 1,486 millió forint.

A Pest megyei Nagykőrösön, a Tolna megyei Mucsiban vagy a szabolcsi Kisvárdán azonban vannak olyan utcák ahol az átlagos négyzetméterár nem éri el a 10 ezer forintot. Nagykőrösön 6 ezer forintért kínálnak egy négyzetmétert, míg a budapesti, II. kerületi Bogár utcában 1,486 millió forintért, utóbbi 248-szor drágább az előbbinél. A tavalyi adásvételek alapján 90-szeres volt a legkisebb és a legnagyobb ár közötti eltérés.

Fókuszbaningatlanárakúj ingatlan

Ajánljuk még