2024.03.19, Kedd

Zöldségek a lakásban: így nevelj beltéri kiskertet

agrarszektor.hu

2017.11.03. 15:47

Számos zöldségfaj alkalmas arra, hogy otthon, cserépben neveljük, még erkély sem kell hozzá. Van azonban néhány egyszerű szabály, amelyeket érdemes betartanunk.

Hirdetés

Kevesen tudják, hogy vannak olyan zöldségfélék, amelyeket akár a lakásban is termeszthetünk. A beltéri kiskertben azok a zöldségfajok praktikusak, amelyek kis területen is jól érzik magukat: a saláta, a spenót, a legtöbb gyógynövény és az endívia is alkalmasak a zárt terű termesztésre, de próbálkozhatunk zöldpaprikával, babbal, cseresznye paradicsommal és törpe padlizsánnal is. Egyre több zöldségfajból van már törpe típusú is, amely nem igényel annyi időt és teret a növekedéshez.

A zöldségek ültetésekor minden esetben olvassuk el a vetőmagok csomagolásán található utasításokat, és fontos, hogy mindig megfelelő edényt válasszunk. A cserepeknek biztosítaniuk kell a megfelelő vízelvezetést, és elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy ne csak a palánták, de később a felnőtt növények is elférjenek bennük. Az edény mérete mindig az ültetni kívánt zöldség típusától függ. A gyógynövények és a salátafélék például nem igényelnek túl mély cserepet, ugyanis a gyökerük nem annyira szétágazó, ellentétben a paradicsommal. Ültetéskor legjobb, ha kerüljük az agyagedényeket, ezekben ugyanis gyorsabban kiszárad a föld, mint a kerámia, fa-, fém- vagy műanyag edényekben.

A növények elhelyezése is lényeges szempont, érdemes ugyanis olyan helyet választanunk, ahol annyi közvetlen napfényt kapnak a zöldségeink, amennyit csak lehet, de legalább naponta hat órát. Ha nincs napsütötte ablakpárkányunk, akkor érdemes olyan lámpákat vásárolnunk, amelyek segíthetik a zöldségek növekedését és elegendő fényt biztosítanak. Számos e célra kialakított lámpa létezik a kertészetekben, de akár online is találhatunk.

 

Ez a jó talaj receptje

A talaj szempontjából fontos, hogy olyan keveréket használjunk, amely jó vízelvezető-képességgel rendelkezik. Jó növénytermesztő közeget mi is készíthetünk, egyenlő mennyiségű kovaföld, homok, perlit és mulcs összekeverésével. De összekeverhetünk egyenlő részben földet a kertünkből, durva homokot és komposztot vagy tőzeget is. Mindkét keverékkel egészséges zöldségeket nevelhetünk majd a lakásunkban, akár télen is.

Ne felejtsük el, hogy a beltéri kerteket rendszeresen öntözni kell, ne hagyjuk, hogy a talaj túl száraz legyen, ugyanis a nem megfelelő öntözés keserű ízű zöldségeket eredményezhet. A legtöbb kertészetben elérhetők úgynevezett öntözőgömbök, amelyek segíthetnek a talaj nedvességének megőrzésében.

A jó műtrágya a sikeres beltéri kertészet receptjének fontos része. Érdemes jó szerves trágyát választanunk, amelyhez egy kis komposzt hozzáadásával serkenthetjük zöldségeink növekedését. A tengeri moszat használatával is kedvezhetünk növényeinknek, ugyanis lassabban szabadítják fel a tápanyagokat.

Bent kevesebb a kártevő, mint kint

A jó hír a beltéri kertészkedőknek, hogy sokkal kevesebb kártevő támadhatja meg itt a növényünket, így kevesebb ellen is kell védekeznünk. A liszteskék jelentenek általában problémát, de könnyen elpusztíthatjuk őket ragacsos csapdák kihelyezésével, amelyek kertészetekben kaphatók. A pajzstetveket úgy lehet a legkönnyebben eltávolítani, ha egy alkohollal átitatott vattacsomóval ledörzsöljük őket. A takácsatkafélék azonban az egyik leggyakoribb kártevők. A növényeinket úgy szabadíthatjuk meg tőlük, ha vízzel permetezzük őket, ha azonban ez mégsem válik be, akkor egy pohár mosogatószert keverjünk a vízhez, és így permetezzük le az oldattal a növényeinket.

Fókuszbanzöldségotthonkertészkedés

Ajánljuk még