2024.03.28, Csütörtök

Pincékben és sufnikban, fű alatt épült ki a magyar testépítés

SzPress

2018.01.04. 17:22

Kapitalista csökevénynek minősítették a body buildinget, egyetlen magyar követőjét pedig őrültnek nézték ötven évvel ezelőtt. A föld alá kényszerültek, Bitter István és követői mégis egyre elszántabban gyúrtak.

Hirdetés

Idén ötven éve, hogy Bitter István elkezdte űzni és kiépíteni az akkoriban Magyarországon még teljesen ismeretlen testépítést. A 72 éves sportoló az SzPress Hírszolgálatnak adott interjút a body building hazai hőskoráról.


Fogalma se volt, hogy kell csinálni

A Body Building hazai meghonosítója kézikönyv és kezdetben edzőtársak nélkül kezdte kitapasztalni és kiépíteni az alapokat. „Fogalmam sem volt arról, hogy hány tárcsát kell felpakolnom a vasrúdra, hány felülést kell csinálnom a kockás hasizmokért és az irigylésre méltó bicepszért” – fogalmazott Bitter István.

Ráadásul a környezete sem támogatta a Testnevelési Főiskolán tanuló diákot.

„A hátam mögött mindennek elmondtak, talán még önmutogatónak és flúgosnak is, de ezzel csak azt érték el, hogy a TF alagsori szűkös konditermében megszállottként folytassam a testem önsanyargató formálgatását.”


A fű alatt szervezkedve sikerült kitörni

A beszámolójából az is kiderült, a testépítésre a hatvanas években még azt is rásütötték, hogy egyike a kapitalista csökevényeknek. „Így sokáig hiába esedeztem a sportvezetők kegyeiért, és érveltem azzal, hogy amit csinálunk, az a tömegsporttá válhat.”

Mindezek miatt hosszú ideig csak fű alatt szervezkedhetett követőinek maroknyi csapatával. „Sufnikban, garázsokban és pincékben kialakított ’edzőtermekben’ koptattuk a súlyzókat és az erősítő gépeket, amelyek egy része valójában csak ötletes tákolmány volt.” A ma már nyugdíjas testnevelőtanár büszke rá, hogy innen startolva 15 magyar bajnokságot tudott megszervezni, melyeken külföldi indulókat verbuválva nemzetközi mezőnyt hozott tető alá. A sportág hazai helyzete miatt sem kell szégyenkeznie, mára óvatos becslések szerint is 15 ezren űzik a testépítést.


Schwarzenegger ismerősként köszöntötte

Sokáig útlevelet sem kapott, de 1970-ben sikerült eljutnia a menyasszonya társaságában az észak-lengyelországi Sopotba. „A tengerparton sétáltunk, amikor odalépett hozzám egy srác, és azt mondta, jól nézel ki, gyere és gyorsan nevezz be a versenyünkre. Kezembe nyomtak egy fecskét, és hirtelen a színpadon találtam magamat. A többieket lesve igyekeztem felvenni a különféle pózokat, és nem lehettem annyira béna, mert a harmadik helyen végeztem.”

Hét évvel később a franciaországi vb-n Arnold Schwarzenegger, a Body Building emblematikus alakja társaságában is megmérethette magát a pályafutása csúcsán 50 centis bicepsszel bíró magyar. „Soha nem fogom elfejteni, hogy a szaklapok olvasójaként ismerősként üdvözölt, megdicsért, és aztán még leveleztünk is egymással.”

Fókuszbansporttestépítés

Ajánljuk még