2024.06.17, Hétfő

Ezek a fejlesztések valósulnak meg az adventi adományokból

MTI

2018.02.02. 14:19

209 millió forintból gazdálkodhat az Ökumenikus Segélyszervezet: tizenegy helyszínen hoznak létre vagy újítanak fel segítő célú létesítményeket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tavalyi adventi szeretet.éhség. elnevezésű pénzadománygyűjtésében 209 millió forint adomány érkezett. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az adományok több fejlesztéshez is hozzájárulnak:

  • közösségi programokra alkalmas, gyermekbarát udvart alakítanak ki a szervezet csepeli központjában,
  • kialakítanak és felszerelnek egy Biztos kezdet gyermekházat Olaszliszkán,
  • fejlesztik a kastélyosdombói Családok átmeneti otthonához kapcsolódó szociális gazdaságot,
  • felújítják és bővítik az Időskorúak gondozóházát a Dunavarsány melletti Erőspusztán,
  • rendbe teszik a miskolci Családok átmeneti otthonának udvarát,
  • négy helyszínen indítanak bántalmazottaknak segítséget nyújtó régiós krízisambulanciát,
  • Gyulán felújítják a hajléktalanok átmeneti szállóját,
  • továbbá új szociális és fejlesztő központot alakítanak ki Sopronban.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója emlékeztetett: tavaly adventkor 22. alkalommal indították el az országos adventi pénzadománygyűjtést. A "szeretet.éhség." mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhíváshoz mintegy 630 ezren csatlakoztak.

 

A legtöbben telefonhívással vagy sms-sel adományoznak

A legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 357 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a telefonszámot, hívásonként, illetve sms-enként 250 forintot felajánlva. Az adományvonalon 89 millió forint érkezett. A november 13. és december 31. között megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 60,6 millió forint gyűlt össze. Az Opera idén is megrendezte Diótörő-fesztiválját, az operaház mellett idén az Erkel Színháznál is gyűjtöttek, a két helyszínen 275 ezer forint adomány gyűlt össze.

A Design Terminál jótékonysági aukcióján fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások, innovatív szolgáltatások és sportolói ereklyék kerültek kalapács alá, az árverésen a tavalyi összeg csaknem kétszerese, mintegy 3 millió forint adomány gyűlt össze. Gáncs Kristóf elmondta azt is, sokan csatlakoztak felhívásukhoz csekkes befizetéssel és átutalással, és sokan választották a segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást is.

 

Egyre több vállalat csatlakozik a gyűjtéshez

Az adománygyűjtéshez több állami vállalat és magánvállalkozás csatlakozott, és tavaly minden eddiginél több cég szervezett munkatársai között perselyes adománygyűjtést és tárgyi gyűjtéseket. A magánadományozóktól és a vállalatoktól több mint 59 millió forint érkezett az adventi időszakban.

jótékonyságFókuszbanÖkumenikus Segélyszervezetadvent