2024.04.19, Péntek

Túrázók figyelem, közelebb jön a Pilis!

mti, pestpilis.hu

2018.04.08. 17:42

Újra lesz vasúti összeköttetése Dömösnek, márpedig a vonat fél órával gyorsabban ér oda Budapestről, mint a busz.

Hirdetés

Újraindítják a dömösi átkelés járatát, amely a Duna bal partján lévő dömösi vasúti megállót és a jobb parton található Pest megyei települést köti össze.

A járat jelentőségét az adja, hogy miközben a távolsági busszal 81 perc alatt lehet beérni a fővárosba Dömösről, a túlparton levő állomásról a vonatok menetideje 49 perc. Ez akkor is jóval kedvezőbb, ha hozzávesszük a tízperces átkelést a komppal.

A Dunakanyarban, a Pilis lábánál fekvő településről olyan nevezetes helyekre lehet túrázni, mint például a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy a Prédikálószék.


Egy szigetről kapja a nevét, a vonathoz igazítják

A Mahart Kft. önerős beruházás keretében, 20 millió forintból valósítja meg a járatot és a parti létesítményeket. Spányik Gábor ügyvezető tájékoztatása szerint a hajó maximális befogadóképessége 26 fő, kerékpárok korlátozott számban szállíthatók, biciklinél nagyobb járművek szállítására a hajó nem alkalmas.

A dömösi kikötőben állomásozó átkelőhajó hétfő kivételével naponta szállíthat utasokat fél tíztől 18 óráig. Az indulások idejét a vasúti menetrendhez igazították. A hajó csak akkor közlekedik, ha az utasok telefonon jelzik átkelési szándékukat.    

A hajó a SZÜRKŐ nevet viseli majd. A Szürkő-sziget közigazgatásilag Szigetmonostorhoz tartozik, a Nagy-Dunaágban található, és a Horány-Dunakeszi átkelés alkalmával annak déli csücskével találkozik az utazó.

FókuszbanvasútDunakanyartúraDunahajóDömöstermészetjárás