2024.04.19, Péntek
Újabb érv a természet mellett: a zöld területek csökkentik a depressziót
Illusztráció (pexels.com)

Újabb érv a természet mellett: a zöld területek csökkentik a depressziót

origo.hu

2018.07.23. 17:45

Jelentősen nőhet a városlakók mentális jóléte a rendezett, bezöldített területek hatására.

Hirdetés

Egy új amerikai kutatás szerint csökkenthető a depresszió az elhagyott területek bezöldítésével – derül ki az Origó cikkéből. Az elhanyagolt területek átalakítása nem csupán esztétikai értéket képvisel, de javítja a városlakók mentális egészségét is.

A JAMA Network Open című szaklap hozta ki azt a tanulmányt, amelyben 342 philadelphiai lakos mentális egészségét vizsgálták, miután a környékükön lévő összes elhagyatott területet, 541 telket ültettek be növényekkel. A kapott eredményeket a kontrollcsoport adataival hasonlították össze, így kiderült, hogy a bezöldített területeken élők körében 400 méteres körzetben 41,5 százalékkal csökkentek a depresszió tünetei, továbbá 63 százalékkal csökkentek a mentális egészségi problémák.

A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők körében tapasztalták, náluk ez az érték 68 százalékot mutatott.  

„Az elhagyatott és üresen álló területek olyan tényezők, amelyek növelik a helyi lakosoknál a depresszió és a stressz kockázatát, és megmagyarázhatják a mentális betegségek terén tapasztalható társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket” – mutatott rá Eugenia C. South, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

Fókuszbanegészségközterekzöldterületek