2024.04.19, Péntek

Úszó zöld szigetekké varázsolták a folyókban felgyűlt hulladékot

jarmuipar.hu

2018.07.18. 17:34

Rotterdam után Brüsszel és Indonézia is megépíti a műanyaghulladékot hasznosító úszó parkot.

Hirdetés

Műanyaghulladékból épített úszó parkot adtak át Rotterdam kikötőterületén. A jarmuipar.hu cikkéből kiderült, a parkhoz szükséges műanyaghulladékot saját tervezésű gyűjtőmedencéivel szűrte ki a Nieuwe Maas folyó vízéből a Recycled Island Foundation és az Audi Környezetvédelmi Alapítvány.

A projektben különböző technológiák, köztük sajtolás, hegesztés és háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket alakítottak ki, majd telepítettek be növényekkel.

A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva. Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára.

A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak.

A tervek között máris szerepel a projekt további helyszínekre szánt bővítése, így a hulladékgyűjtő medencék még az idén Brüsszelben, a Charleroi-csatornán, illetve az indonéziai Ambon szigetén is megjelenhetnek.

Fókuszbantermészetvédelemműanyagkörnyezetvédelemélhető életújrahasznosítás

Ajánljuk még