2024.04.18, Csütörtök

Feltámadt a Kárpát-medencét átölelő kaláka - Magyarok Országos Gyűlése 2018

pestpilis.hu

2018.08.20. 11:01

Az élő magyar hagyományok és az újjáéledő magyar szellemiség ünnepe hatodszor fogta össze a Kárpát-medence magyarjait.

Hirdetés

Többéves szünet után Ópusztaszteren újra megrendezték a Magyarok Országos Gyűlését (MOGY). A találkozó az élő magyar hagyományok és az újjáéledő magyar szellemiség ünnepeként szolgál immár 2009 óta, hatóköre az egész Kárpát-medence területére kiterjed.

„A rendezvény célja, hogy egybegyűjtse a pártoskodás nélkül nemzetben gondolkodó magyar közösségeket, és elegendő erőt adjon a résztvevőknek a további tettek megvalósításához”

– hirdette a 2018-as, hatodik alkalommal megrendezett MOGY plakátja.


Főszerepben a barantások

Az idén augusztus 17-től 19-ig megrendezett ünnep nagyszínpadi koncertekkel - többek közt a Ghymes és FankaDeli fellépésével - , a magyar szellemi hagyaték előadásaival, az ország legnagyobb kézműves vásárával, valamint egy ezer hagyományélőt felvonultató történelmi élőképpel és lovasbemutatóval zajlott sokezer látogató előtt.

Utóbbi élőképen, akárcsak a MOGY megszervezésében és lebonyolításában a magyar harcművészet, a Baranta képviselői játszották a főszerepet.

Fotó: MOGY Facebook-oldala

A 90-es évek óta formálódó Baranta amellett, hogy összegyűjti a sok évszázados magyar harci kultúra testmozgásait, egy sajátos nevelési és közösségformálási rendszer, amely a magyar szerves műveltség életfelfogásán és jelképrendszerén alapszik. Néptáncaink járása, a népdalaink éneklése, költőink, íróink ismerete, műveik idézése ugyanúgy része a Barantának, mint az emberpróbáló edzések és a látványos bemutatók.

A Baranta-mozgalomnak 105 közössége és mintegy 3000 tagja van a Kárpát-medencében, a magyarországiak mellett jelentős központjai vannak Erdélyben és Felvidéken is.


Fontos elem az önkéntesség

Ahogy minden korábbi MOGY-on, a hatalmas területű tábor sátrai, a történelmi élőkép épületei és a többi építmény is több ezer magyar ember önkéntes munkájával épült fel. Az építkezéshez és a lebonyolításhoz szükséges eszközöket – akárcsak a lebonyolításhoz szükséges szervezői munkát - szintén felajánlásokból biztosították a Kárpát-medence minden területéről jelentkező résztvevők. A közösségépítő kalákák hagyományát is újjáélesztő rendezvény ezúttal is ingyenes volt a látogatóknak.

Fókuszbanhagyományőrzésmagyarságélhető életÓpusztaszerMagyarok Országos Gyűlése (MOGY)hagyományélés

Ajánljuk még