2024.04.20, Szombat

Igazi kenyérrel hódította meg Angliát egy magyar pék

szuperfarm.hu

2018.10.21. 12:26

Egyre nagyobb az érdeklődés a kovásszal készült valódi kenyér iránt, hiszen jobb bélflórának és könnyebb megemészteni.

Hirdetés

Magyar pék nyerte el Anglia legjobbjának járó World Bread Awards díjat. A Szuperfarm beszámolója szerint Nádházi István a kenyércipó kategóriát nyerte meg és ezen felül a fődíjat is. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.


Ez hozta a sikert

A magyar pék Pokesdown városában a M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa. A feleségével vezeti a vállalkozást, csupán egy bolti eladót alkalmaznak.

A pékszakmában Moby néven ismert Nádházi István elmondta, organikus kovászos kenyerük 90 százaléka liszt, 5 százaléka korpás liszt, 5 százaléka rozs.

Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás, ami a pékmester szerint jól illik a francia hagymaleveshez.

Meglátása szerint pozitív, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovásszal készült „igazi” kenyér iránt, hiszen jobb bélflórának és könnyebb megemészteni.


Hét év alatt jutott a csúcsra

Nádházi István 2011-ben költözött Londonba, és a francia Vincent Talleu YouTube-videóit nézve szeretett bele a cipókba. Előbb a Londonban és környékén 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd családjával vidéken folytatta. A Dorset megyei Poole legendás szakemberénél, Mark Bennettnél helyezkedett el, akitől rengeteget tanult. 

Miután önállósodott, francia, sós és édes süteményeket, kalácsokat, cukrásztermékeket, tortákat és kenyeret készít.

FókuszbanélelmiszertáplálkozásLondon

Ajánljuk még