2024.04.18, Csütörtök

Meggyógyult, és visszatért a Dunába a Sződligetnél megmentett hód

inforadio.hu

2018.11.22. 09:25

A legyengült állatot négy héttel ezelőtt vitték be a budapesti állatkertbe.

Hirdetés

Sikeresen visszatért a természetbe a négy héttel ezelőtt legyengült állapotban talált és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén feltáplált, megerősített fiatal hód - tudta meg az InfoRádió Hanga Zoltántól, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjétől.


Nem volt sérülése

A hódot négy hete a Duna sződligeti szakaszán találták legyengült állapotban, és olyannyira nem tanúsított ellenállást, hogy még a befogóhálót sem bántotta, meg sem rágta. "A természetvédelmi mentőehelyen az állatorvosok megvizsgálták, sikerült megállapítani, hogy sérülése nincs" - mondta el Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője az InfoRádiónak.

A hód antibiotikumokat, vitamint, infúziókat kapott, illetve olyan tápanyagdús takarmányt, amivel egy kis zsírtartalékot is gyűjteni tudott.

A hódot most Kismarosnál engedték vissza a Dunába, és nem jött zavarba a hideg víztől sem.

Fotó: MTI


"Maga a visszaengedés is teljesen jól sikerült: levittük a szállítóládát a folyótól néhány méterre, szépen kinyitottuk az ajtót, és egy nyugodt, szemlélődő magatartással kisétált a Dunához, beugrott a vízbe, és még egy jó ideig nyomon tudtuk követni, felfedezett egy közeli szigetet, bár lehet, a környék nem ismeretlen számára" - részletezte Hanga Zoltán.


Mára ezer fős a hazai állomány

A hódokról általánosságban elmondta, Magyarországon a populáció nem túl népes, ezért nem csinálnak nagy károkat: a XIX. században ritkult meg kritikusan a hazai hódállomány, a 20-30 évvel ezelőtt kezdődött visszatelepítési programnak is köszönhetően mára körülbelül 1000 példányos állományról lehet beszélni.

Felmerül, hogy esetleg mérgezés áldozata lett a most legyengült hód, erről Hanga elmondta, talákozhatott esetleg patkányirtó szerekkel vagy mezőgazdasági irtókkal, növényvédőkkel, de az valószínűtlen, hogy valaki szándékosan a hódot akarta volna m

FókuszbanállatvédelemDunaKismaroshódokSződFővárosi Állat- és NövénykertSződliget