2024.07.25, Csütörtök
Jól halad a magyar séfek felkészülése a Bocuse d'Or világversenyére
Csillag Richárd commis (segtő) és Pohner Ádám séf (forrás: MTI)

Jól halad a magyar séfek felkészülése a Bocuse d'Or világversenyére

MTI

2019.01.14. 13:19

Az 5 és fél órás versenyprogramban a kagyló és a borjúkaraj számít a fő fogásnak, melyhez a magyar csapat tipikus magyar alapanyagokat - mint tokaji bor és egri bikavér is használ majd.

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

A két évvel ezelőtti világdöntő óta generációváltás zajlott a magyar csapatnál:  Pohner Ádám commis-ként már kipróbálta magát a Bocuse d'Oron, séfként a mezőny legfiatalabb tagjának számít. Segal Viktor és Csillag Richárd pedig először szerepelnek majd a magyar csapat tagjaként - közölte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke a csapat részvételével tartott sajtótájékoztatón.

A Bocuse d'Or a világ legrangosabb szakácsversenyének számít, melynek innovációi általában beszivárognak a éttermi gasztronómiába is.


Tipikus magyar alapanyagokat is használ a csapat

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy norvég sztárséfek is segítik a magyar csapatot az öt és fél órás versenyprogram tökéletesre csiszolásában.

Pohner Ádám elmondta, hogy a csapat tagjai hónapok óta heti hat napot gyakorolnak, a versenyre szánt fogásokat folyamatosan fejlesztve, mostanra pedig már a finomhangolásoknál tartanak. 

A fogásokhoz igyekeznek minél több minőségi magyar alapanyagot - például tokaji bort, egri bikavért, magyar eceteket - felhasználni, valamint magyar technológiai eljárásokat - mint a derelyekészítés vagy a savanyítás - alkalmazni.


Kagyló és borjúkaraj az idei versenyfogások

A Bocuse d'Or döntőjét a SIRHA élelmiszeripari szakkiállítás keretein belül rendezik meg január, mindkét napon 12-12 csapat készíti majd el fogásait.

A téma idén egy francia klasszikus, a chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni, a hústál kötelező alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj lesz, amelyet csonttal együtt, egészben kell megsütniük a versenyzőknek.

Fókuszbanversenygasztronómia