2024.07.22, Hétfő
Kinézett az erszényből az ősszel született vombatbébi Budapesten
illusztráció (dailymail.co.uk)

Kinézett az erszényből az ősszel született vombatbébi Budapesten

MTI

2019.01.27. 08:00

Az állatkertben immár negyedszerre örülhetünk az Ausztráliában őshonos faj egy új példányának.

Vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben – tájékoztatott az intézmény szombaton. A közlemény szerint Molly, a nőstény vombat erszényében növekvő apróság tavaly ősszel születhetett, de most nézett ki először az erszényből.

Ennél a fajnál a vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, ahogy az erszényeseknél általában. Az aprócska újszülöttek szinte embriószerűen fejletlenek, megszületésük után hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben fejlődnek tovább. Közben kinő a szőrük, kinyílik a szemük, és általában hathónapos korukra, de mindenképpen az ötödik hónap eltelte után néznek ki az erszényből, majd újabb hetek telnek el, amíg néhány lépés erejéig kimerészkednek onnan.

A Budapesten született példányt eddig csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni. Azt még nem tudni, hogy az állatkerti tenyészpár, Molly és Wally kölyke milyen nemű, így egyelőre nevet sem kapott.

 

Őshazáján kívül csak nagyon ritkán sikerül vombatot tenyészteni

Az Ausztráliában őshonos erszényesek rendkívül ritkán láthatók állatkertekben: hazájukon kívül csak tizennyolc ilyen intézményben tartanak vombatokat. A kicsi azonban már a negyedik Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, hiszen az európai állatkertek közül eddig csak hét intézményben születtek ilyen éjszakai erszényesek, bő száz év alatt összesen tizenhat egyed.

FókuszbanállatkertFővárosi Állat- és Növénykert