2024.04.26, Péntek
Új törvény: nem szabad énekelni a magyar himnuszt Szlovákiában!
wmn.hu

Új törvény: nem szabad énekelni a magyar himnuszt Szlovákiában!

parameter.sk

2019.04.05. 11:33

A DAC tulajdonosa felháborítónak tartja a jogszabályt és készek ellene harcolni.

Hirdetés

A szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.

Világi Oszkár, a Dunaszerdahelyi AC (DAC) tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni.  A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul.

Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását.

Az ominózus állami jelképekről szóló törvény módosítását 108-an támogatták, a 13 tagú Híd frakcióból kilencen voksoltak mellette - köztük a magyar nemzetiségű képviselők is - kivéve a szavazás során tartózkodó Cséfalvay Katalint és Peter Kresákot, valamint a porckorongműtéte után jelenleg otthon lábadozó Bugár Béla pártelnököt és Peter Antalt, akik nem voltak jelen az ülésen.

Fókuszbantörvényhimnusz

Ajánljuk még