2024.03.29, Péntek
Mobilitási pontot adtak át a fővárosi Szent Gellért téren
Illusztráció (ecolounge.hu)

Mobilitási pontot adtak át a fővárosi Szent Gellért téren

MTI

2019.05.10. 14:04

A fejlesztés lényeg, hogy többféle szolgáltatás érhető el egy központi helyen - többek közt autó-, kerékpár- és elektromosroller-megosztó is működik majd a helyszínen.

Hirdetés

Kísérleti jelleggel nyitottak meg egy úgynevezett mobilitási pontot pénteken Budapesten, a Szent Gellért téren, a 4-es metró kijáratánál, ahol két hónapon keresztül autó-, bicikli- és elektromosroller-megosztó szolgáltatás érhető el.

2017 májusában indult a Cities-4-People elnevezésű európai uniós projekt, amelynek keretében öt európai város - köztük Budapest - arra vállalkozott, hogy különböző közlekedési megoldásokat teszteljen. A projekt célja, hogy közösségi tervezéssel emberközeli megoldásokat hozzanak létre, ezeket teszteljék és értékeljék.

A projekt célterülete a budai Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti szakasza. A projekt során három kísérleti elem valósul meg:

  • különféle közlekedési szolgáltatást magában foglaló „Mobilitási Pont” a Szent Gellért téren;
  • kerékpározást segítő forgalomtechnikai beavatkozások hétvégi kipróbálása és a budai rakpart közteresítése
  • budai sétaösvény kialakítása.


Több mint 1800 közösségi kerékpár használható a fővárosban

Elsőként a mobilitási pontot adták át, amelynek lényege, hogy többféle szolgáltatás érhető el egy központi helyen. A Szent Gellért téren igénybe lehet venni a LIME elektromosroller-megosztó, a Mol Bubi és a Donkey Republic kerékpármegosztó, a Mol Limo és a Green Go autómegosztó szolgáltatást. A tesztidőszak eredményei nagyban segítik majd a budapesti közlekedési rendszer hatékonyabb működését.

Nemesdy Ervin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a megnyitón bejelentette, hogy a Mol Bubi közbringarendszer pénteken 16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült. Ezekkel együtt már 143 állomás van Budapesten, és a rendszerben 1846 kerékpár áll rendelkezésre a fővárosban.


Hamarosan átalakulhat a közlekedési kultúra

Erb Szilvia, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezetője arról beszélt, hogy jelentősen át fog alakulni a városi és az országos közlekedési kultúra, a közlekedési szokások. Példaként említette, hogy a járműfejlesztések során az elektromos meghajtásúak mellett folyamatos kutatást végeznek a gáz- és hibridmeghajtású, valamint az önvezető járművek esetében.

A megnyitón elhangzott, hogy a Mol Limo ma már 450 autóval áll rendelkezésre, a Green Go szolgáltatása keretében 300 elektromos autó vehető igénybe, a Donkey Republicnak 350 biciklije van Budapesten, továbbá jelenleg a fővárosban közösségi rendszerben 200 elektromos roller érhető el.
 

FókuszbanBudapestfenntarthatóságközlekedésközlekedésfejlesztés