2024.03.29, Péntek
Látványos parkot kap Buda új 500 férőhelyes mélygarázsa felett
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Látványos parkot kap Buda új 500 férőhelyes mélygarázsa felett

dehir.hu, magyarepitok.hu

2019.07.28. 09:00

A Margit körúton, az egykori Ganz-gyár területén épített mélygarázst és alakít ki impozáns felszíni parkot a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest Kft. A fejlesztésről Ternovecz Attila főmérnököt kérdeztük.

Hirdetés

Ősszel adják át a budai belváros északi részén fekvő Millenáris Széllkapu parkot, mely alatt egy 18 ezer négyzetméteres, kétszintes mélygarázst építettek ki. A West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. fővállalkozói konzorciuma a beruházás során közvetlenül a Mammut-bevásárlóközpontok és a Millenáris mellett teremt barnaövezetből zöldterületet, a munkálatokon alvállalkozóként vesz részt az Épszerk-Pannónia Invest Kft, amely jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezi a mélygarázs építések terén.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A környék légminőségét javító mintegy 11 milliárd forintos fejlesztés során 500 férőhelyes mélygarázst és 40 ezer négyzetméternyi rekreációs közparkot adnak át. Lapunknak a projektről Ternovecz Attila elmondta: eredetileg a garázs munkálatait vállalták el  (az Épszerk-Pannónia Invest Kft. jelenleg is dolgozik hasonló projekten a West Hungária Bau Kft. megbízásából a Dózsa György téren is) ezt követően kapták meg a megbízást a park kiszolgálóépületeinek fejlesztésére.

 

 

Míg az első feladatot 2017 decemberében kezdték el, majd a következő év augusztusában készültek el vele, addig a másodikon jelenleg is dolgoznak (itt szeptember végén zárulnak le a munkálatok). A vezető mérnök elmondta: cégük elsősorban vasbeton-szerkezetépítési munkálatokat vállalt el, melynek során több zsaluzási feladatot is elláttak, többek között a felszíni részek látszóbeton szerkezeteinek az építését is.

 

A látszóbetonnal végzett nagy szakmai tapasztalat, precíz mérnöki tervezés és kiváló szakemberek kellenek

Ternovecz Attila kifejtette: a jelenleg zajló feladatok - a park kiszolgáló épületeinek, díszítőelemeinek szerkezetépítése - során a látszóbetonnal végzet munka az, ami a legprecízebb megközelítést igényli. A park kinézetében fontos szerepet játszó látszóbeton elemeken már csak azért is tovább tart a munka, mert azokat látványos, a szemnek kellemes formában építik fel.

 

 

Az Épszerk-Pannónia Invest szakemberei ferdefödémek, a park majdani vizes részeit alkotó medencék, illetve 5-6 méter magas támfalak építkezésén dolgoznak, ami összetettebb munka a szokásosnál. A látszóbeton-építkezéskor a zsaluzás csaknem kétszer annyi ideig tart, mint egy hagyományos szerkezetű építkezésnél – derül ki a mérnök szavaiból. „Maguknak a kiszolgáló épületnek a zsaluzása közel annyi időbe telik, mint a mélygarázs felépítése, miközben jóval kisebb mennyiségről beszélünk” – mutat rá a feladat kihívásaira.

 

 

Díjnyertes építkezésen szerzett tapasztalatra támaszkodnak

Külön kiemeli a kávézó nagy magasságú ferdefödémeit, illetve a Margit körúttal párhuzamosan futó vízfüggöny munkálatait, amikhez nagy körültekintéssel kellett kiválasztani a megfelelő technológiát. Mint kiderül, mindehhez jó alapot nyújtott az Épszerk-Pannónia Invest korábbi tapasztalata a látszóbeton-építkezések területén: a cég többek között a nemzetközi elismeréssel is díjazott új újpesti vásárcsarnok munkálatai és a Széll Kálmán tér látszóbeton elemeinek kialakításakor is jelentős tapasztalatra tett szert a területen.

 

 

A Millenáris Széllkapu projekt munkálatai várhatóan szeptember végére érnek véget és a főváros 500 új parkolóhely mellett egy új parkkal is gazdagodik majd: a Margit-körúttól egészen a Marczibányi térig fog egybefüggő zöldterület nyúlni. A kivitelezők városkép-formáló munkájának köszönhetően a régi Ganz-gyár területe feltámad és újra szerves részét képezi majd a városnak

Szabó Ákos

Galéria

FókuszbanBudapestWest Hungária Bau Kft.II. kerületközparkmélygarázsbarnamezős beruházásokzöldterületekGarage Ingatlanfejlesztő Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.látszóbeton