2024.09.16, Hétfő
Országjárásra indul a szabadulószobás kamion
Fotó: pte.hu

Országjárásra indul a szabadulószobás kamion

MTI

2024.09.05. 09:30

Hat magyarországi városban fordul meg szeptember 9. és 20. között az a bűnmegelőzési célzattal kialakított holland kamion, amelyben szabadulószobát alakított ki - közölte a szervező Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

A felsőoktatási intézmény a közleményében emlékeztet: a PTE Állam- és Jogtudományi Karán működő Emberkereskedelem elleni küzdelem kutatócsoport szervezésében, a holland Reshape Alapítvánnyal együttműködve Magyarországra érkező kamion korábban már kétszer volt látható hazánkban. A bűnmegelőzési célzattal kialakított kamionban egy szabadulószobát hoztak létre, amelynek három helyisége úgy van berendezve, mint egy bordélyház, ahol prostitúcióra kényszerített emberek dolgoznak.

Betekintés az emberkereskedők világába

A közlemény szerint a szabadulószobával a fiatalabb korosztály képviselőinek figyelmét igyekeznek megragadni, hogy egy szimuláció során megismertessék őket az emberkereskedelem világából rájuk leselkedő veszélyekre. A résztvevők a szabadulószobában egy áldozat történetét hallgathatják meg, aki elmeséli, hogy milyen háttérrel, és hogyan vált áldozattá. A történet segít a résztvevőknek megérteni az áldozattá válásra hajlamosító tényezőket, valamint betekintést nyújt az emberkereskedők elkövetési magatartásaiba. Ezen kívül a résztvevők nyomok keresésével juthatnak ki a szabadulószobából, így arra kényszerülnek, hogy aktívan elmerüljenek a vizuális- és hanghatásokkal is szemléltetett történetben - írták a kommünikében.

Erre jár majd a kamion

A szabadulókamion szeptember 9-én és 10-én Győrben, az ETO Park parkolójában, szeptember 11-én és 12-én Budapesten, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Üllői úti parkolójában, szeptember 13-án Kaposváron, a Kaposvár Aréna parkolójában, szeptember 16-án és 17-én Dombóváron, a Petőfi utca 11. szám alatt, szeptember 18-án Komlón, az Eszperantó téri parkolóban, szeptember 19-én és 20-án pedig Pécsen, a Bacsó Béla utca Szalay László Kollégium mögötti részén lesz látogatható.
A program ingyenes, bárki számára nyitva áll, de a szervezők elsősorban a veszélyeztetett, 14-18 éves korosztály számára ajánlják a kamion felkeresését, a szabadulószoba kipróbálását, de a magyar rendőrség állományának is szerveznek oktatást a helyszíneken.

FókuszbanBudapestPécsPécsi Tudományegyetembűnmegelőzés KaposvárKomló Dombóvár szabadulókamionemberkereskedelem