2024.04.25, Csütörtök

Életmentő szalagkorláttal nyert innovációs díjat egy magyar cég

mti

2017.02.07. 13:05

A nemzetközi innovációs pályázaton egy fővárosi, egy dunaharaszti és egy dunaújvárosi vállalat is sikerrel szerepelt.

Hirdetés

Magyar díjazottjai is voltak a Nemzetközi Minőség-Innováció 2016-os pályázatának. A prágai díjkiosztón az egyik nyertesként a HungaroControl Zrt. vehetett át elismerést. A budapesti cég Európában először vezette be a szabad légtérhasználatot.

Bakos József, a vállalat főosztályvezetője elmondta, az újítás által a repülőgépek a legrövidebb utat használhatják a magyar légtérben, a földfelszíntől az ellenőrzött légtér tetejéig. Ezzel mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot spórolhatnak meg a légitársaságok és 16 millió kilogrammal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás. A cég 2015. február 5-től Európában elsőként vezette be a kötött útvonalaktól mentes légtérhasználatot a Hungarian Free Route (HUFRA) koncepcióval.


Könnyű, olcsó és életeket menthet

A másik győztes, a dunaújvárosi DAK Acélszerkezeti Kft. a közlekedés biztonság területén kifejlesztett acél közúti szalagkorláttal érte el a sikert. A szabadalom lényege, hogy ütközéskor a szalagot tartó oszlop leválik a szalagról, és a szalag visszairányítja a járművet az útra. A zsűri figyelemre méltónak találta a termék egyszerűségét, a könnyű szerelhetőséget és karbantartást, melyek együttesen olcsó üzemeltetést tesznek lehetővé.

A harmadik érintett magyar társaság a dunaharaszti székhelyű Vajda Papír Kft. a 100 darabos papír-zsebkendő csomag gyártására dolgozott ki újfajta technológiát, ezzel kiállítási lehetőséget nyert a prágai díjátadón.

A Minőség-Innováció pályázatot 2007-ben indította útjára Finnország elnöke, ehhez azóta csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Magyarország, Izrael és Kazahsztán, Litvánia és Spanyolország (Baszkföld), valamint legutóbb  Kína és Thaiföld is.

Gazdaságinnováció