A nagy meleg kifejezetten jó hatással van a barack minőségére, a sok napfénytől lesz jobb ízű. A gyümölcs egyik legnagyobb magyar termesztési területe Pest megye.
Slágergyümölcs az őszibarack a nagy melegben, egyformán több fogy a sárga húsú őszibarackból és a kopasz barackból, valamint a nektarinból is a nyár második felében - derül ki a mezőgazdasági kamara elemzéséből.
A kánikula nem csak a fogyasztási mutatókon javít, hanem az őszibarack minőségén is – minél magasabb a hőmérséklet, annál zamatosabb a gyümölcs. Idén kiváló zamatú barackok kerülnek a strandokra, piacokra és üzletekbe. Érdemes venni, mert a tavaszi fagyok miatt hiánycikké válhat a gyümölcs.
Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón erre a célra használt területeknek mára csak a fele maradt meg, ez körülbelül 3600 hektár. Az gyümölcs nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében termelik, de Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is vannak barackligetek.