2024.07.21, Vasárnap
A WHB támogatásával lépett előre Győr építőipari szakképzése
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A WHB támogatásával lépett előre Győr építőipari szakképzése

magyarepitok.hu

2019.10.18. 10:16

Mostantól a legfrissebb építőipari szoftverekkel folyhat a duális képzés a szakgimnázium új tantermében.

Közel 5 millió forint értékű informatikai eszközzel támogatta a győri Hild József Építőipari Szakgimnázium (HILD) minőségi oktatását a West Hungária Bau Kft. (WHB). Az összesen 19 darab számítógép ünnepélyes átadására az "Építsd a jövőd!" elnevezésű építőipari szakmai találkozó és pályaorientációs rendezvény keretében került sor, mely az országos rendezvénysorozat győri nyitóeseménye volt.

Peterka Attila és Józsa Tamás leleplezik a terem támogatásáról szóló emléktáblát - kattintva galéria nyílik


Az iparban is használt tervezőszoftverek segítik a helyszíni munkát

A rendezvényhez kapcsolódóan – országosan is egyedülállóan – sor került az IPAR 4.0 stratégiába illeszkedő, WHB-HILD duális képző tanterem átadására, mely az épületinformatikai modellezés (BIM) oktatását szolgálja. Az új tanteremben a WHB-nak köszönhetően a legfrissebb operációs rendszerrel és az építőiparban használatos szoftverek legújabb verziójával ellátott számítógépeken dolgozhatnak a diákok.

Az új számítógépekkel a diákok a legújabb tervezői programokat használhatják

A támogatási csomagban 18 db, háromdimenziós tervezésre alkalmas, 27 colos, 4K felbontású monitort és nagyteljesítményű számítógépet magába foglaló munkaállomást kapott az iskola.

Ezt egészíti ki egy olyan, a Virtuális Valóság (VR) és Kiterjesztett Valóság (AR) alkalmazások bemutatását segítő nagyteljesítményű laptop, amelyet az iskolai oktatásban, az építési helyszíneken történő feladatellátásban, illetve a pályaorientáció keretében tudnak alkalmazni a jövőben.


Ma már nem különleges a vezető nélküli földmunkagép

A számítógépeket és a modern oktatási helyiséget Peterka Attila, a West Hungária Bau Kft. stratégiai igazgatója, az ÉVOSZ alelnöke és az ÉVOSZ magasépítési tagozatának elnöke adta át. Az iskola egykori tanulója a megnyitón tartott beszédében hangsúlyozta, régi diáktársaival olyan tudással indulhattak el a HILD-ből, ami megalapozta a pályafutásukat. "Azóta sokat változott a világ, ma már nem számít különlegesnek Európában, hogy földmunkagépek dolgoznak vezető nélkül az építkezésen. Emiatt fontos számunkra, hogy a legkorszerűbb technológiákkal ismerkedjenek meg a diákok."

Peterka Attila, a West Hungária Bau Kft. stratégiai igazgatója, az ÉVOSZ alelnöke és az ÉVOSZ magasépítési tagozatának elnöke köszönti a diákokat​


Az új gépekről Józsa Tamás, a HILD igazgatója ejtett szót. „A számítógépek specifikációjánál figyelembe vettük, hogy olyan gépeket válasszunk, amelyek alkalmasak lesznek a HILD képzéseiben előforduló feladatokra" - árulta el. "Ennek megfelelően várhatóan a BIM tervezést is jól fogják szolgálni."


Jó példa a cégek és az iskolák közötti együttműködésre

Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében utalt rá, hogy az átadóhoz kapcsolódó rendezvény elsősorban a pályaválasztást szolgálja, jó példát adva a cégek és az iskolák közötti együttműködésre.

Simon Róbert országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az építőipar egy hosszú szünet után szárnyal, és egyre nagyobb a szerepe a gazdaságban. "Ebből az is következik, hogy szakemberekre is szükség van. Nagyon jó azt látni, hogy ezen az eseményen egyszerre vannak jelen a diákok, a képzést irányító tanárok és az építőipar képviseletében a West Hungárai Bau Kft."

A diákok azonnal használni kezdték a gépeket


Győr megyei jogú városának nevében Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a HILD-ben tanuló diákok a jövőben Győrben találják meg számításaikat az olyan lehetőségeknek köszönhetően, mint a most átadott épületinformatikai tanterem.  

Az ünnepélyes emléktábla-avatás után a tanulók oktatóik segítségével ismerkedtek meg az új munkaállomásokkal.


Az építőipari karrierlehetőségekről is tájékozódtak a diákok

Az ünnepélyes átadót az országos Építsd a jövőd! eseménysorozat egyik elemeként tartották meg. Az építőipari szakmai találkozó és állásbörze keretén belül a WHB több alkalmazottja is szakmai előadást tartott az iskola Dísztermében.

Mészáros György, a WHB projektigazgatója előadást tart a Bozsik Stadion építéséről


A diákok többek között Mészáros Györgytől, a WHB projektigazgatójától az épülő Bozsik Stadionról, Kassainé Kirchner Gabriellától, a WHB projektigazgatójától a győri Insula Lutherana projektről tudhattak meg többet. Az építőipar karrierlehetőségekről és életpályamodellről pedig Kiss Zsófiától, a WHB HR Generalistájától hallhattak előadást.


A WHB számos kulcsembere volt a HILD diákja

A mintegy ötmillió forintos szponzoráció nem az első alkalom, a West Hungária Bau Kft. az oktatási intézménnyel folytatott évtizedes jó kapcsolat eredményeként korábban a HILD-Nap főtámogatója volt. Emellett a cég többször nyújtott támogatást az iskola által működtetett Hild Alapítványnak. "A tehetséggondozó, oktató-, nevelőmunka tárgyi feltételeinek fejlesztésére, az igényesebb tanulói és tanári tevékenységek ösztönzésére, valamint a tanulók anyagi terheinek csökkentésére szánt összeg az elmúlt években többszázezer forintra tehető" - derült ki a cég közleményéből.

A szakmai előadásokon izgalmas témákat érintettek az előadók


A WHB életében kiemelten fontos szerepet játszik az intézmény, a cég tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Paár Attila, valamint a cég számos vezetőségi tagjának alma matere a HILD volt.

Galéria

Gazdaságtársadalmi felelősségvállalásWest Hungária Bau Kft.szakemberképzésoktatási beruházásBIMGyőrdigitalizáció