2024.02.24, Szombat

Gödöllő a megújuló értékek városa

2016.03.16. 13:50

A Gödöllői Királyi Kastély lovardája adott otthont március 15-én délután a „ GÖDÖLLŐ 50 – A megújuló értékek városa” tematikus év hivatalos megnyitójának.

Hirdetés

A Gödöllői Királyi Kastély lovardája adott otthont március 15-én délután a „ GÖDÖLLŐ 50 – A megújuló értékek városa” tematikus év hivatalos megnyitójának, ahol megemlékeztek a település 50 évvel ezelőtt történt várossá nyilvánításáról, valamint itt adták át a Gödöllő Városért kitüntetéseket és több, a jubileumhoz kapcsolódó elismerést.
 

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet, amiben köszönetét fejezte ki a város korábbi vezetőinek, és mindenkinek, aki segítette a város fejlődését. Hangsúlyozta, polgármesterként arra a legbüszkébb, hogy Gödöllőn olyan közösség van, amiben mindenki részt vesz.
Az ünnepi beszéd után azt a 176 személyt köszöntötték, akik 50 évvel ezelőtt születtek Gödöllőn. Az ő nevükben Nagy Katalin és Urbánné Krizsán Judit Piroska vehetett át ajándékot a színpadon, ők 1966. január 11-én a város azévi első szülöttjei voltak. Őket követően annak a 26 házaspárnak a köszöntésére került sor, akik 50 éve Gödöllőn kötöttek házasságot. Őket Gubacsi László Ede és felesége képviselte, akik 1966. január 8-án, az új városban elsőként fogadtak örök hűséget egymásnak. Az ünnepséget követően valamennyi ünnepelt átvehette a város ajándékát.
A díjátadások sorát a SZIE megbízott rektorhelyettese, Palkovics László nyitotta, aki a Szent István Egyetem nevében oklevelet nyújtott át Gémesi Györgynek Gödöllő várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából.
A jeles városi évfordulóhoz kapcsolódóan Gémesi György és a képviselő-testület három személyt részesített Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért elismerésben. Elsőként a városban végzett öt évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért Barna Illés cukrászmester, majd az idén 25 éves Cavaletta Nőikar vezetőjeként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Danku István karnagy és a szintén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Gödöllői Városi Fúvószenekar vezetőjeként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Ella Attila, művészeti vezető vehette át az érmet.
A jubileum alkalmából Gödöllő Város Önkormányzatának felkérésére a Solier Cukrászda készítette el a Gödöllő-tortát, amit az elismerések átadása után Szoljár Csaba cukrászmester és Gróf Gergely cukrászatvezető mutatott be a rendezvényen. Mint elmondta, a történelmi leírások, szakácskönyvek áttanulmányozása, hosszas kutatómunka után meghatározták a Gödöllőn termelt és gyakran előforduló alapanyagokat, gyümölcsöket, s ezek felhasználásával született meg a citromos-mandulás piskóta alapú, mandula mousse-t,mézes tésztát, meggyragut és meggyzselét tartalmazó különlegesség.
A tortát Gémesi György polgármester, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző, Nagy Katalin, Urbánné Krizsán Judit Piroska, a Gubacsi házaspár és Barna Illés közösen vágták fel, a rendezvényt követően pedig mindenki megkóstolhatta.
Ezt követően került sor a Gödöllő Városért Díjak átadására, amivel a város azon polgárait kívánja kiemelten elismerni, akik munkájukkal kiérdemelték a közmegbecsülést, példás, magas színvonalú tevékenységükkel hozzájárultak Gödöllő város jó hírének növeléséhez.
A kitüntetést idén Fodor László zenetanárnak, Mészáros Beáta énektanár, drámapedagógusnak, a Garabonciás színtársulat művészeti vezetőjének, és a HUMAN BioPlazma Kft. dolgozói közösségének - aminek nevében Tóth Ákos ügyvezető igazgató vette át az elismerést - ítélte a képviselő-testület.
Gémesi György az ünnepségen köszöntötte a város két, idén 50 éves intézményvezetzőjét is: Pintér Csillát, a Gödöllői Mesék Háza Óvoda vezetőjét, illetve Buka Enikőt, a Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját.
A kitüntetetteket és az 50 éves Gödöllőt a Talamba Ütőegyüttes és vendégeinek ünnepi műsora köszöntötte.

forrás: godollo.hu

Galéria

HelyiGödöllői Királyi Kastély