2024.05.19, Vasárnap

Gombrowicz-bemutató a Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciójában

2015.11.30. 12:49

Koprodukcióban mutatja be a Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház az Yvonne, burgundi hercegnő című előadást: a váci premier szombaton lesz, Budapesten pedig december 17-én láthatja először a közönség Witold Gombrowicz darabját, amelyet Jaroszlav Fedorisin ukrán rendező állított színpadra.

    Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a két teátrum pénteki budapesti sajtótájékoztatóján sikertörténetnek nevezte az egy évvel ezelőtt indult együttműködést. Elmondta, hogy számos közös projektet valósítottak meg: bemutatják Budapesten a váci előadásokat, művészeik játszanak a váci színpadon, koprodukciók jönnek létre. Komoly eredmény, hogy Vácon működik egy ilyen színház és jó volna, ha idővel kiemelt státusba kerülne - mondta, hozzátéve: ezért az ott dolgozó csapat sokat tesz.
    Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója elmondta: meghatározó jelentősége van számukra az együttműködésnek, hiszen tavalyi négy saját bemutatójukat a Nemzeti Színházzal közösen hozták létre.
    Arról beszélt, hogy fontos számukra a visegrádi négyek együttműködése, immáron harmadszor rendezték meg a V4 Fesztivál és Színházi Találkozót. A rendezvény célkitűzéseihez kapcsolódva a következő években a színház évente egy-egy nemzeti szerző művére összpontosít, az idén a lengyel szerző, Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabját választották.
    Kiemelte: születésnapi premiert tartanak, hiszen a váci önkormányzat három éve, 2012. november 22-én döntött úgy, hogy megalapítja a Váci Dunakanyar Színházat.
    Jaroszlav Fedorisin, az ukrán Voszkre­sziny­nya Színház vezetője elmondta, hogy az előadásnak különös látványvilága van: a díszlet és jelmez a rendező állandó alkotótársának, Alla Fedorisinának a munkája. Hozzátette: céljuk, hogy nemzetközi fesztiválokra is eljussanak az előadással.
    Kifejtette: ismert és bonyolult műről van szó, amelyet 124 országban mutattak már be és mintegy 9 ezer előadást tartottak belőle, ezért jelentett számára nagy kihívást mai, modern formában színpadra állítani a darabot.
    Mint mondta, jó volt együtt dolgozni a színészekkel, akik ugyan nem egy társulat tagjai, de gyorsan megtalálták a színházi közös nyelvet.
    A sajtótájékoztatón elhangzott: a bemutató szakít az eddigi játékhagyománnyal, amely szerint Yvonne különleges, torz karaktere a történet mozgatórugója, a rendező Yvonne figuráját szépnek láttatja. A vonzó Yvonne-karakter megformálása még inkább megerősíti a nézőt abban, hogy valójában az udvar a torz és az ocsmány.
    Az előadásban Pataki Szilvia és Kis Domonkos Márk mellett Vándor Éva, Szabó Erika, Havasi Péter, Kaszás Mihály, Ivaskovics Viktor, Pásztor Tibor, Molnár Gyöngyi és Smál-Szilaj Gábor játszik.

mti

fotó: www.hu.wikipedia.org

Galéria