2024.03.29, Péntek

Népszerű a kisvasút, amellyel a Börzsöny belsejébe utazhatunk

pestpilis.hu

2016.08.15. 10:22

Augusztus végéig még heti három nap zakatol a kisvonat, naponta öt járat indul Nagyirtáspusztáról Márianosztrára és vissza.

Hirdetés

Nagy kihasználtsággal robog a Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti erdei kisvasút, már több mint 6000 utas próbálhatta ki a hegyvidéki vonatozást – tájékoztatott az Ipoly Erdő Zrt. A Börzsöny egyik gyönyörű részén keresztülhaladó kisvasúti pálya megépítése sikeresnek bizonyult, a júniusi átadása óta vonzza a látogatókat a környékre és hétvégenként teljes kapacitás-kihasználtsággal üzemel, az átadása óta közel 4000 km-t tett meg.

A korábban hiányzó Márianosztra és Nagyirtáspuszta közti szakasz megépítésével, valamint a már üzemelő két kisvasút összekötésével Magyarország leghosszabb fővonalú erdei vasútvonala jött létre összehangolt menetrenddel Szob és Nagybörzsöny között. A transzbörzsönyi vasútvonal segítségével a festői szépségű Dunakanyarból elindulva keresztülvághatunk a vadregényes Börzsöny délnyugati erdein, ahol a vulkáni kúpokkal övezett érintetlen természeti környezet, a gazdag növény- és állatvilág, valamint a tiszta, hegyvidéki levegő páratlan élményt nyújt az aktív felfedezők számára.

 

Szeptember 1-től ritkul a menetrend, de két másik vasút is vár a Börzsönyben

Augusztus 31-ig még heti három napon, pénteken, szombaton és vasárnap közlekedik a kisvasút, minden nap 5 járat indul Nagyirtáspusztáról Márianosztrára, és ugyanennyi vissza. A legzsúfoltabb időszak nyáron lezárul, és szeptember 1-től péntekenként már nem üzemel a vonat, szombaton és vasárnap azonban marad a megszokott menetrend.

Márianosztrán az állomás fogadóépületében a 19 fő részére kialakított matracszállás készen áll a vendégfogadására. Az aktív kikapcsolódás kedvelői túra-, kerékpár- vagy akár zarándokúton is bejárhatják a környéket. A Királyréti erdei vasúton, valamint a Kemencei Múzeumvasúton utazva a Börzsöny számos idilli szépségű pontjára lehet még eljutni.

HelyiBörzsönykisvasútMárianosztraIpoly Erdő Zrt.