2024.06.17, Hétfő

A szentendreieknek nem kell többé tartaniuk a nagy esőzésektől

szentendre.hu

2016.12.21. 16:40

Elkészült a belvárosi csapadékcsatorna-rendszer korszerűsítése, amellyel a nagy esőket követő rendszeres elöntésektől mentesül a város. A fejlesztés részben az önkormányzat, részben a DMRV beruházása.

Szentendre belvárosában, a Vujicsics tér–Lázár cár tér környéki területen jelentkező elöntések megakadályozására szeptemberben indult a meglévő, egyesített rendszerű csatornahálózat részleges átépítése, valamint a Lázár cár téren új csapadékcsatorna megépítése. A projekt kivitelezése a tervezett időütemezést betartva december közepére megvalósult: elkészült a 67 méteres csapadékvíz-elvezető csatorna a hozzá tartozó aknákkal és folyókákkal elkészült. A beruházás keretében két új, nagy teljesítményű szivattyút is beépítettek, biztosítva a megfelelő üzemeltetést. A csapadékvizet a Dunába vezeti a csatorna.

Az egyesített csatornarendszerre vonatkozó beruházást a DMRV Zrt. végezte, az önkormányzati munka kivitelezésével összhangban, egy időben.

A történelmi belvárosban korábban egy átlagosan 40 évvel ezelőtt kiépített, egyesített rendszerű csatornarendszer üzemelt, mely mind a szennyvizek, mind a csapadékvizek szállítását végezte. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot az elavult rendszer nem tudta elszállítani, ami a belváros rendszeres elöntését okozta. A korszerűsített rendszerben a csapadékvizek elszállítását részben külön csatornarendszer biztosítja, ezért a beruházással az elöntés veszélye megszűnt.

SzentendreHelyicsatornahálózat