2024.04.20, Szombat

Budafokon a játékvezető mentette meg a kosaras életét

budafokteteny.hu

2017.03.11. 19:41

Lövei László hőssé vált az NB II-es meccsen, mi pedig megmutatjuk, mit kell tenni hasonló helyzetben.

Hirdetés

Életmentő beavatkozást hajtott végre egy kosárlabda-mérkőzés bírója Budafokon. Az NB II-es bajnokságban rendezett Budafok-Göd találkozón Vajda Péter egy akció közben lett rosszul, és leállt a szíve. Miután érzékelték, hogy nincs pulzusa, a találkozót vezető Lövei László azonnal szívmasszázst és befúvásos lélegeztetést alkalmazott. Negyedórával később a mentők is kiértek, akik mintegy félórán keresztül újraélesztették, majd kórházba szállították a kosarast.

A 27 éves fiatalembernek a sajtóhírek szerint nem károsodott az agya, jelenleg mesterséges altatásban tartják. Az nso.hu pénteki értesülése szerint hamarosan megpróbálják feléleszteni ebből az állapotából.


Mit kell tenni, ha baj van? – Ebből a videóból bárki megtanulhatja!

Az újraélesztés alapismereteinek fontosságáról ebben a cikkünkben írtunk. A kutatások szerint Magyarországon 22 ezer embert menthetnénk meg évente, ha felkészültek lennénk a hasonló esetekre. A helyzet javítására tavaly ősszel az Újraélesztés Világnapján az Országos Mentőszolgálat állomásain országszerte ingyenes képzést tartottak a szájból szájba lélegeztetésről és a szívmasszázsról.

A szervezet többmilliós nézettséget elért, laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilmjeiből kiderül, a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával - szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is - életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

FókuszbankosárlabdaBudafokéletmentés

Ajánljuk még