2024.06.24, Hétfő

Időközi választást tartanak vasárnap Gyömrőn

MTI

2017.04.20. 09:50

Az előző polgármester méltatlanság miatt veszítette el tisztségét. A hétvégén még két budapesti kerületben is egyéni választókerületi képviselőt választanak.

Gyömrőn azért tartanak vasárnap időközi polgármester-választást, mert az eddigi polgármester, Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék. A volt polgármestert tavaly tavasszal a kecskeméti számlagyárként ismertté vált ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet után lemondott posztjáról, de az augusztus végi időközi választáson újra nyert. Ezután a megyei kormányhivatal kezdeményezte a bíróságon a méltatlanság kimondását.

A gyömrői polgármester-választáson három jelölt indul: Békefi Miklós (független), Kovács István (Magyar Munkáspárt) és Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör). A választói névjegyzékben több mint 13 ezren szerepelnek.

Vasárnapra egy időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: Inárcson roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

 

A főváros két kerületében is lesz időközi választás

Egyéni választókerületi képviselőt választanak a VIII. kerület 6. választókerületében, mert Balogh István (Fidesz-KDNP) képviselő január 31-ével lemondott. A választásra hat jelöltet vettek nyilvántartásba: Románné Bolba Márta és Pityinger László függetlenként indul, Sántha Péterné alpolgármester a Fidesz-KDNP, Király Éva az Együtt-A Korszakváltók Pártja, Huszár Péter a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Konczos László pedig a Magyar Munkáspárt jelöltje. A választói névjegyzékben mintegy 5500-an szerepelnek.

A főváros XIV. kerületének 3. számú egyéni választókerületében pedig azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma. Az időközi választáson hat jelölt indul: Csordás Balázs Gyula (LMP), Drevenka Monika (Civil Zugló Egyesület - Együtt-A Korszakváltók Pártja), Tóth Imre (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Somodi Zoltán József (Fidesz-KDNP), Bitskey Bence (Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt - Összefogás Zuglóért egyesület), valamint Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt). A választói névjegyzékben csaknem hatezren szerepelnek.

HelyiGyömrőidőközi választásInárcs