2023.03.27, Hétfő

A GSK 2023-tól Gödöllőn gyártja a diftéria- és a tetanuszoltás alapanyagát

MTI

2017.05.04. 15:41

A már ismert vakcinák mellett 15 új oltóanyag kifejlesztése van folyamatban a gyógyszeripari vállalatnál.

Hirdetés

A tavalyi 3 milliárd forintos fejlesztés után megkezdődött a GlaxoSmithKline (GSK) gödöllői gyártóüzemének további bővítése egy újabb, 18 milliárdos beruházás keretében. Ennek az a célja, hogy a vállalat 2023-tól Gödöllőn gyártsa a diftéria- és a tetanuszoltás alapanyagát - mondta el Iglódi-Csató Judit, a GSK Kft. kommunikációs igazgatója szerdán.

Jelenleg tizenöt új oltóanyag van a klinikai kutatás fázisában. Janitsáry Anna infektológus szakorvos, a GSK Kft. orvos tanácsadója ezek között említette az övsömör, az ebola, az RSV, a streptococcus B, a meningococcus öt komponense (A, B, C, W, Y) vagy a pneumococcus (agyhártyagyulladás) ellen védő oltóanyag új technológiával történő kifejlesztését.

Iglódi-Csató Judit elmondta, a vállalat, amely a világon elsőként fejlesztett oltóanyagot a B típusú hepatitis, a malária és a rubeola ellen, naponta 2 millió dózis vakcinát juttat el a világ több mint 160 országába. A GSK globális forgalma vakcinák eladásából 2016-ban 4,6 milliárd font volt, ami az előző évhez képest 14 százalékos növekedés.

GödöllőHelyivédőoltásgyógyszer