2024.06.19, Szerda

Legendás magyar haditudósító munkájából nyílik kiállítás

mti, magyarepitok.hu

2017.08.08. 12:25

A Robert Capa Galériát kibővítik a pesti belvárosban, a magyar származású névadó életművét bemutató állandó kiállítást hoznak létre. A fotós többek között a normandiai partraszállást is megörökítette.

496 millió forinttal támogatja a kormány a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ átépítését - derül ki a Magyar Közlönyből. A budapesti galéria a régi Ernst múzeumban mutatja be a kortárs magyar fotósok műveit és szezonális kiállításokat is szerveznek. Mostantól a névadó munkásságát is állandó tárlattal tisztelik meg a központban.

A Nagymező utca 8. alatti Capa Központ 2013-ban nyílt meg. Az intézményt vezetője, Kőrösi Orsolya elmondta: a Nagymező utcai épülethez tartozó, egykori Tivoli mozi termében tervezik kialakítani az állandó Robert Capa-kiállítást, melyet szeretnének 2018-ban, a gyűjtemény megvásárlásának tizedik évfordulóján megnyitni.

A magyar állam 2008-ban vásárolta meg a Robert Capa-mestergyűjteményt, szerződésben vállalva elhelyezését egy fotóközpontban. A sorozat 937, az életművet leginkább képviselő fényképből áll, ezeket a művész öccse és Richard Whalen fotográfus válogatták össze.
 

Az egyik legismertebb haditudósító volt

Robert Capa 1913-ban született Budapesten, Friedmann Endre néven. A 20. század egyik legismertebb fotósa, dokumentaristaként és haditudósítóként is rendkívül magasan jegyezték a munkáját. 1954-ben halt meg az indokínai konfliktus fényképezése közben. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta több interjúban is a 41 évesen elhunyt fényképész.

Helyiépületfelújításmúzeum