2023.02.07, Kedd

Ez a hat nagyberuházás fejleszti a főváros kötöttpályás közlekedését

magyarepitok.hu

2017.09.14. 11:49

Az elővárosi vasút, a HÉV járatai és a földalatti került a célkeresztbe, az előkészítésre két év alatt 6,2 milliárdot szánnak.

Hirdetés

A kormány döntött a központi költségvetésből finanszírozott kulcsfontosságú budapesti kötöttpályás közlekedési projektekről. A szerdai Magyar Közlönyben összesen hat beruházást jelöltek meg, ezeknek előkészítésére idén 1,753 milliárd forint, míg jövőre 4,477 milliárd forintnyi forrást biztosítanak.

A határozat célja az alábbi fejlesztések engedélyezési terveinek elkészítése.

  • A Budapest-Kelenföld és Ferencváros vasútállomások között háromvágányú kapcsolat jön létre, valamint felépítenek két új elővárosi megállót Danubius és Népliget-Fradiváros néven. Ehhez kapcsolódva átépítik a Déli összekötő vasúti Duna-hidat.
  • Egy további vasúti beruházásban megtörténik a Budapest-Ferencvárostól Kelebiáig húzódó vasútl nyomvonalának fővárosi korrekciója.
  • Zöld lámpát kapott a Ráckevei HÉV vonal fejlesztésének előkészítése is. Ennek célja a vonalnak a fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálása.
  • Ugyanez a cél a Csepeli HÉV esetében, amelyet szintén a fővárosi villamos hálózatba fognak integrálni.
  • A határozatban ötödikként megjelölt tétel az M1-es földalatti rekonstrukcióját és járműbeszerzését tartalmazza.
  • Mindezek mellett a Gödöllői és csömöri HÉV vonalak felújítása is szerepel a beruházások között.

A hat projektből öt a NIF beruházásában zajlik, egyetlen kivételt a földalatti fejlesztése képezi, amit a fővárosi önkormányzat bonyolít le.

Helyiközlekedésfejlesztés