2024.07.22, Hétfő

Rabok munkája nyomán bővült a váci börtön

index.hu

2017.12.16. 15:44

Szakmaképzésen résztvevő fogvatartottak bevonásával újult meg az intézmény, hasznos tudást adva a raboknak a társadalomba való visszailleszkedéshez.

A börtönben szakképesítést szerző fogvatartottak újították fel a Váci Fegyház és Börtön egyik használaton kívüli épületszárnyát. A 20 éve üresen álló, háromszintes, 2395 négyzetméteres épület teljes körű felújításának első üteme márciusban zárult, mostanra pedig összesen 120 férőhellyel bővült az intézmény fogvatartotti befogadóképessége.

A Váci Fegyház és Börtön felújított épületszárnyának egyik zárkája az átadás napján, december 15-én. (fotó: MTI)

A beruházás egy éven át, átlagosan napi 45 fogvatartott munkájával, összesen 45.350 fogvatartotti munkaórával valósult meg, ráadásul a részlegen található felszerelés döntő részét belső ellátás keretében, a fogvatartottakat foglalkoztató bv. gazdasági társaságok gyártották. A projekt során fogvatartotti elhelyezési körletrészek, raktárhelyiségek, közlekedő folyosók, irodák, mosdóhelyiségek, operátor helyiség, egészségügyi részleg, sportterem, könyvtár/tanterem épült.

A beruházás 167 millió forintba került, de az intézetben biztosított szobafestő-mázoló és kőműves-hidegburkoló OKJ-s szakmaképzésben résztvevő fogvatartotti munkaerő bevonásával jelentős összeget takarított meg a börtön. Így a beruházás feleannyiba került, mint ha külső vállalkozót vontak volna be.

VácHelyibörtönépítésszakmunkások