2024.04.19, Péntek

Új bioerőművek fűthetik Budapestet 2022-től

portfolio.hu

2018.01.25. 10:09

A Főtáv a két új létesítmény kialakítása mellett hulladékhasznosító felépítését is tervezi, illetve vezetékhálózatukat is jelentősen bővítenék és átalakítanák az elkövetkező 2 évben.

Hirdetés

2017 volt a a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató legjobb éve, az ügyfeleik számát és a lekötött hőkapacitást is jelentős mértékben növelni tudták – mondta el a Portfóliónak adott interjújában az önkormányzati tulajdonú vállalat vezérigazgatója. Mitnyan György kifejtette: a társaság a következő két évben részben uniós támogatással mintegy 20 milliárdos fejlesztéssorozatra készül.

 

1000 kilométernyi új vezeték épülhet

A Főtáv tervei szerint a vállalat jelenlegi több mint 1000 kilométeres vezetékrendszere megkétszerezésével kialakít egy nagyrészt egységes budapesti gerinchálózatot. Ezzel a társaság jelenleg szigetszerűen működő 9 hőkörzetét összekapcsolják, amivel egy pókhálószerű hőgyűrűt alakítanak ki. Ezzel együtt a pesti belvárost is rákötik a rendszerre, így jelentős mértékben csökkenhet a helyi levegőszennyezés.

 

Bioenergiával fűthetik a fővárost

Mitnyan György elmondta azt is, hogy a megújuló erőforrásokra fognak hangsúlyt fektetni: egy összességében 5 milliárd forintos projektben két biomassza fűtőművet is kialakítanak, illetve a jelenleg működő mellett egy második hulladékhasznosító üzem kialakításán is gondolkozik a vállalat vezetősége. A tervek szerint a két projekt 2022-ig elkészülhet, amivel a Főtáv akár 30 százalékra is emelhetné a saját hőtermelő képességét a jelenlegi kevesebb, mint 10 százalékosról.

HelyiBudapestzöld megoldásoktávhőFőtáverőmű