2024.06.24, Hétfő

Egészséges kis muflonok születtek Budakeszin

vadaspark-budakeszi.hu

2018.04.10. 16:34

A három bárány két hónapig csak tejet fogyaszt, s másfél éves korára válik majd ivaréretté.

Három muflon született a Budakeszi Vadasparkban április legelején. A muflonok násza október és december közé esik, az átlagosan 21 hetes vemhességet követően pedig március és május között érkeznek meg a kicsinyek. A muflonbárányok kicsit félénkek, de mosolygósak, s felnőtt társaikhoz hasonlóan egységesen szürkés-halványbarna bundát viselnek.

A muflonok életrevaló utódok, nagyon hamar lábra állnak, születésük után már 10-30 perccel szopnak, sőt 2-3 órával később már a nyájjal tartanak és csak a „betevő falatért” keresik fel az anyajuhokat. A muflonbárányok az első két hónapban csak tejet fogyasztanak, majd fokozatosan áttérnek a felnőtt muflonokra jellemző vegetáriánus étrendre, amit cserjék, lágyszárúak, gombák és termések alkotnak.

A kamaszodás nehéz időszaka 4-5 hónap után köszönt be, aminek leglátványosabb ismertetőjele a testtömeg hirtelen és jelentős megnövekedése: egyéves korukra a muflonbárányok megtízszerezik születési súlyukat. A fiatal muflonjerkék és kosok másfél éves korukban érik el az ivarérettséget.

A muflonok szociális állatok, vagyis kifejezetten kedvelik a társaságot, ráadásul nagyon gondoskodó lénynek számítanak: az anyajuh nemcsak saját bárányát, de a csoporthoz tartozó összes kicsit sajátjaként védelmezi. Az utódok és az anyaállatok hangról és egymás jellegzetes illatáról ismerik fel egymást.

BudakesziHelyiBudakeszi Vadasparkállatok