2024.03.29, Péntek

Már jól van a saját fészkéből kimentett rétisasfióka

index.hu, pestpilis.hu

2018.04.01. 09:40

Miután az apja eltűnt és anyját több idegen hím is zaklatni kezdte, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei menekítettek még a veszélybe került kismadarat.

Hirdetés

Nemrég beszámoltunk arról, hogy élőben figyelhették meg egy rétisas tojó költését webkamerán az érdeklődők. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkból érkező felvételről viszont drámai helyzetek sorozatának lehettek tanúi a döbbent és aggódó állatbarátok – igaz a történet jó véget ért.

Miután a rétisas apa csütörtökön elveszett – vagy baleset érte, vagy összeakaszkodott egy másik hímmel, annyi bizonyos csupán, hogy nem tért vissza fészkéhez – az immár egyedülálló anya néhány napig egyedül vadászott fiókáinak – számol be az Index.

 

 

Ezután azonban megjelent egy idegen hím, aki vélhetően szintén párzási szándékkal érkezett a tojó közelébe, de útban volt neki a már csipogó fióka. Ezután a rétisasoknál egyáltalán nem ritka eseménysorozat következett, melynek során az egyedül maradt sasanyát elkezdte piszkálni új „udvarlója”.

 

A kismadár halállát nem nézhette tétlenül a nemzeti park

A tojó nem tudta elkergetni a betolakodót és vadászni sem tudott menni, hogy megetesse gyermekét, mivel a rétisasok kannibálok is, ha ezzel felszabadíthatnak egy fészket. Ezután ráadásul még egy újabb hím jelent meg a fészek környékén.

Ekkor léptek közbe a Nemzeti Park szakemberei. Mint Facebook-oldalukon írták,

az igazgatóság  szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé.

Ezek után az állatvédő szakemberek az éjszaka leple alatt menekítették ki a sasfiókát, akinek az állapota szerencsésen stabilizálódott és immár várhatóan egészségesen érheti meg a felnőttkort. Jelenleg a Fővárosi Állatkertben viselik az ifjú ragadozó gondját,

HelyiállatvédelemvadállatDuna-Ipoly Nemzeti Parkmadarakállatkertrétisas