2024.07.22, Hétfő

Hét új állomással bővül a földalatti vonala

magyarepitok.hu, fomterv.hu

2018.04.19. 10:16

A fővárosi M1-es metróvonalat nyugati végállomásától elvezetik a Duna-partig, keleten pedig először a Kassai térig, majd pedig a Marchieggi-hídig érhet majd el.

Újabb meghatározó metróberuházás indulhat el Budapesten, az M1-es jelzésű földalattit hosszabbítják meg – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) engedélyeztetési és kiviteli tervpályázatot írt ki, melynek során a fejlesztés előkészítésére keretszerződést kötnek.

 

Keleten a földfelszín felett haladhat a földalatti új pályája

 

Keleten és nyugaton is új végállomása lesz a földalattinak

A négy ütemre bontott projekt során az 1896-ban kialakított M1-es pályáját először nyugaton a Duna-part menti Vigadó térig, keleten pedig a Kassai térig hosszabbítják meg 800 méter hosszan. Ezt követően szintén keleten a Marchieggi-hídig viszik el a földalattit, ahol intermodális csomópontot is építenek majd.

 

 

Új megállót alakítanak ki a Vigadó téren, ahol a 2-es villamossal kötik össze a földalattit, illetve a Hungária körútnál a jelenlegi vonalon, valamint a Kassai térnél az M1-es ideiglenes új végállomásánál. Az ezután elinduló fázisban vezetik majd ki további 2,2 kilométeren a Marchieggi-hídig a kisföldalattit, ezen a szakaszon a korábbi megvalósítási tanulmány szerint várhatóan négy további állomást alakítanak ki.

 

A Vigadó téri végállomás látványterve

 

Három fontos megálló is kibővül

Számos megállóban végeznek el kisebb felújításokat, illetve a fontosabb állomásokat akadálymentesítik. Emellett

  • a Deák Ferenc téren új kijáratot és felvonót építenek,
  • az Oktogonnál szintén új déli irányú hozzáférést alakítanak ki
  • és a Hősök terénél is új hozzáférést kap az állomás.

 

A Marchieggi-hídnál intermodális csomópontot alakítanak ki

 

A fejlesztés elkészültével a metróvonalat használó emberek száma jelentősen növekszik, így új, 5 kocsiból álló metrószerelvényeket is bevezetnek. Ennek következtében a Mexikói úti járműtelepen is átalakításokra lesz szükség.

 

A Hungária körúti megálló látványterve

 

Galéria

HelyiBudapestBKKintermodális csomópontmetrófejlesztés1-es villamosmetrófelújítás1-es metróföldalatti2-es villamos