2024.03.29, Péntek

Így alakul át Újbuda közlekedése

bkk.hu, magyarepitok.hu

2018.05.23. 15:37

Újabb mérföldkőhöz érkezett az 1-es villamos meghosszabbítása, a Colas Alterra és a Siemens már az Etele út-Fehérvári út csomópont átépítésén dolgozik.

Hirdetés

Az 1-es járat Budapest egyik legfontosabb villamosvonala, a Hungária körút mentén haladva számos közlekedési csomópontot köt össze. A vonal a fővárosi tömegközlekedés folyamatos fejlődésének részeként 2015-ben érte el jelenlegi végállomását az Etele tér és a Fehérvári út csomópontjánál az A-Híd Zrt. és a Colas Alterra Zrt. nívódíjas munkájával.

Tavaly novemberben megkezdődött a vonal újabb meghosszabbítása, mellyel a Kelenföldi pályaudvart is eléri. A Colas Alterra ezúttal a Siemens Zrt.-vel dolgozik együtt a mintegy 8,5 milliárd forintos projekten, melyről testvérlapunk, a magyarepitok.hu nemrég interjúban számolt be.

 

Megkezdődött a régi végállomás elbontása

 

Most az 1-es villamos eddigi végállomásának bontási és átépítési munkálatait kezdte meg a konzorcium, melynek során az eddigi pályaelemeket elbontják és új síneket, felsővezetékeket, valamint közműveket alakítanak ki.

A csomópontban zajló kivitelezés miatt június 6-ig ideiglenesen nem tudnak áthaladni a dél-budai villamosok az Etele úton. Az érintett 17-es, 41-es és 47-es járatok ugyan a teljes vonalukon tudnak közlekedni, de az utasoknak át kell szállniuk a munkaterület által két részre osztott pálya másik részén közlekedő szerelvényre.

 

 

Félezer fát ültetnek el az új villamospálya közelében

Az 1-es villamos meghosszabbítása a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a főváros közös fejlesztése, melyet az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával valósítanak meg.

A projekt során nem csupán új síneket építenek, hanem jelentős térrendezésre is sor kerül: az Etele park teljes hosszában megújul a növényzet, a járófelület, a dísztér, és vízjátékot is építenek. Emellett a beruházásban összesen mintegy 400-500 fát és 11 ezer cserjét ültetnek ki, illetve 21 600 négyzetméteren felújítják a füves területeket is. Mindezeknek köszönhetően a villamos építkezése nem csupán a közlekedést, hanem a városképet is fejleszti.

 

 

HelyiBudapestvillamosközlekedésfejlesztésColasColas Alterra Zrt.ÚjbudaSiemens Zrt.1-es villamos