2024.04.25, Csütörtök

Városliget: a műjégpályától érkező vízzel hűtenék a közintézményeket

mti

2018.05.25. 16:02

A szabadidőközpont berendezéseivel lehűtött víz újrahasznosításával oldanák meg többek között a Nemzeti Galéria klímakontrollját is.

Hirdetés

Szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés arról a beadványról, miszerint a Főtáv részt venne a Városliget Zrt. klímakontrollal kapcsolatos közbeszerzési eljárásán. A budapesti távhőszolgáltató a Városligeti Műjégpálya hűtőberendezéseivel szabályozná a meleg időszakokban a Liget Budapest projekt során elkészülő középületek hőmérsékletét.

 

A műjégpálya (sielok.hu)

A Főtáv tervei szerint a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum klimatizálását is meg lehet oldani a jégpályától csövön érkező hűvös vízzel. A javaslat szerint a hűtési megoldást lehetővé tevő beruházást a Főtáv végezné el, a költségeket pedig a fogyasztóktól kapott hűtésienergia- és hűtési teljesítménydíjakból fedeznék.

 

A felújított Olof Palme Ház látványterve (ligetbudapest.hu)

A távhűtő-rendszert úgy alakítanák ki, hogy könnyen bővíthető legyen. Így később lehetővé válna további közintézmények - a Műcsarnok és a Vajdahunyad vára - csatlakozása is a rendszerhez.

Liget Budapest ProjektHelyijégpályaVárosliget