2024.04.17, Szerda

Így épül a budapesti távhőgyűrű

MTI

2018.06.29. 19:44

Összeérnek a pókhálószerű rendszer szálai: az Erzsébet híd alatt létrejövő vezeték a Lipótvárosba viszi majd a távhőt, onnan pedig további pesti helyszínek következnek.

Hirdetés

Hétfőn Budapest újabb helyszínein kezdődik meg a fővárosi hőgyűrű kivitelezése - tájékoztatott a Főtáv Zrt. pénteken. Az Erzsébet híd alatt néhány hete már épülő stratégiai tranzitvezeték segítségével először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is átviszik a távfűtést.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna is épül, amelyeket egy különleges eljárással készített közműalagút köt majd össze. A beruházás első üteme szakaszosan hétfőtől október végéig tart, ezen időszak alatt:

  • a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén,
  • a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében várhatóak forgalmi változások, terelések.
  • Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig. A közműalagút építése miatt nem kell megbontani a Kossuth Lajos utca belső szakaszán az útburkolatot, ezért ott sincs szükség forgalomkorlátozásra.

A vezeték északi 1-es szakaszán még áprilisban indult el a munka a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft., továbbá annak francia anyacége, a SADE Compagnie Générale de Travaux d’Hydraulique, illetve a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma kivitelezésében.

 

A teljes kivitelezés jövő áprilisra fejeződik be

A társaság a Kéménymentes belváros programmal a fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti vezetékhálózatát. A budapesti külvárosi részeken található távfűtéses övezeteket összekötik, így a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés. Ezzel zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak az ott élők.

Felmérések szerint a 45 ezer budapesti gázfűtésű háztartás távhőre átállítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid- és csaknem 80 tonna egyéb károsanyagkibocsátás-csökkenést eredményezne. Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés - a helyreállítással együtt - jövő év április 30-áig befejeződik.

HelyiLipótvárostávhőFőtávtávfűtési rendszer