2024.04.25, Csütörtök

Vaddisznókat fényképeztek a verőcei temetőben

vaci-naplo.hu

2018.06.11. 21:48

Most már nem csupán medve, hanem vaddisznó is lakott településre látogatott a közelmúltban Pest megyében.

Hirdetés

Miután az országon végigvonuló – Pest megyét Abonynál érintő – medvét a déli-határ közelében ideiglenesen elaltatták, újabb vadállatok jelentek meg a Duna északi partján fekvő Verőcén. Ellentétben a medvével, vaddisznóval találkozni nem teljesen előzmény nélküli a Börzsöny közeli falvak és városok utcáin, nemrég például a váci Duna-parton látták az alapvetően erdei vad egy példányát.

Most egy vaddisznócsalád tagjai tettek látogatást a verőcei temetőben, ahol a helyiek le is fényképezték őket – számol be a Váci Napló. A lap szerint ennek az állatfajnak a képviselői alapvetően nem jelentenek fenyegetést az emberre, mivel félénk lévén igyekeznek elkerülni. Azonban azt jó észben tartani, hogy ha egy vaddisznókoca malacait veszélyben érzi akkor akár az emberre is támadhat és agyaraival komoly – bizonyos esetekben halálos – sebeket is ejthet. Jobb a vadállatokat békében elvonulni hagyni.

A vaddisznók megszaporodása esetén a rendőrség dolga, hogy az önkormányzatokkal együttműködve kilövési akciót hirdessen: erre 2013-ban is sor került Vác és Szentendre környékén, amikor az állatok túl sok kárt okoztak a belterületeken.

HelyivadállatállatokVerőcevaddisznó