2021.01.27, Szerda

Hirdetés

A Halászbástya monumentális kartonmása épül fel a Szabadság téren
Fotók: MTI/Soós Lajos

A Halászbástya monumentális kartonmása épül fel a Szabadság téren

MTI

2019.10.14. 07:52

Olivier Grossetete nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel.

Hirdetés

Olivier Grossetete francia alkotó, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége a Halászbástya monumentális kartonmását építi fel a városlakók segítségével Budapesten a Szabadság téren.

Szombaton tíz órától a Szabadság téren az arra járók szemtanúi és akár aktív részvevői is lehettek a több száz kartonalkatrészből összeálló épület létrehozásának.

Olivier Grossetete nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel, a közel kétszáz, dobozból összeállított épület felállításában, majd lebontásában pedig milliónyian vettek már részt. Épített már tornyot, templomot, mesebeli kastélyt, még egy hidat is felhúzott Avignonban, amelyet óriási léggömbök repítettek a folyó fölé.

Az elemek rendszerint a járókelők segítségével kerülnek a helyükre - így észrevétlenül ők is a mű részévé válnak.

Fotó: MTI/Soós Lajos

"A legtöbb művész ragaszkodik alkotásához, de engem mindig sokkal inkább az motivált, hogy részese lehetek egy folyamatnak, melynek során több száz ember együtt dolgozik valamin: akár a kartonépületek felépítéséről, akár a szétszedésükről van szó" - idézi a francia művészt a közlemény.

A Halászbástya kartonmása a tervek szerint október 19-ig lesz látható a Szabadság téren.

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

KirakatBudapest