2024.07.22, Hétfő

Így fog felépülni a főváros három centrumkórháza

mti

2018.07.31. 09:28

Közülük az egyik az elmúlt évszázad legnagyobb egészségügyi beruházása lesz.

Az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy kedden megjelenik a három budapesti centrumkórház tervezésére kiírt pályázat. Kásler Miklós elmondta, a nyílt közbeszerzési kiírások már az új elektronikus közbeszerzési rendszeren belül jelennek meg. „A dokumentációhoz nemcsak tervkoncepciót, hanem már beárazott kiviteli terveket is várnak, így csökkentve minimálisra a költségtúllépést” - tette hozzá a miniszter.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében három centrumkórház - a dél-budai, a dél-pesti és az észak-pesti - jön létre a fővárosban. Emellett további 25 kórház és 32 szakrendelő fejlesztéséről döntött korábban a kormány.


Kétlépcsős közbeszerzés

A miniszter kifejtette, hogy a centrumkórházak - amelyből egy teljesen új építésű lesz - megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás két részből fog állni. Az első etapban a nyertes pályázóktól az állam - tiszteletdíj fejében - megveszi a pályázatokat, majd ezekből a következő körben kerülhet sor a tárgyalásos közbeszerzési eljárásra.

A sajtótájékoztatón kiderült, az EBP-re a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot fordított, a  jövő évi költségvetésben további 41,9 milliárd forint terveznek az EBP fejlesztéseire fordítani. Az elmúlt évek vidéki, 500 milliárd forintból megvalósuló fejlesztései után az elkövetkező években 700 milliárd forintot fordítanak a főváros és a központi régió egészségügyi fejlesztésére.


Megszüntetik a pavilonrendszert Dél-Pesten

A dél-pesti centrumkórházról szólva a miniszter elmondta, a korábban a Szent István és a Szent László Kórházak egyesüléséből létrejött intézmény jelenleg igen rossz körülmények között dolgozik, így az intézményt megfelelő, 21. századi színvonalra kívánják fejleszteni.

Ennél a kórháznál 190 ezer négyzetméter megépítéséről, átépítéséről van szó, és az intézmény a tervek szerint a sürgősségi betegellátás egyik vezető központja lesz.

A tervpályázat célja és feladata, hogy a mostani, korszerűtlen pavilon rendszerű elhelyezkedést megszüntetve egy korszerű intézmény jöjjön létre a Szent István Kórház helyén.

Jelezte, hogy a dél-pesti centrum a jövőben szorosan együttműködik több országos intézettel, így az Országos Traumatológiai és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel. Ezen kívül a dél-pesti centrumkórházzal szorosan, de attól függetlenül gyógyít továbbra is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is.     


Egyágyas kórtermek, digitális kórlapok Dél-Budán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a dél-budai centrumkórház egy új, zöldmezős beruházásként valósul meg a XI. kerületi Dobogón.

Mint mondta, ez a beruházás az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi beruházását jelenti, és a legmagasabb színvonalat fogja képviselni mind orvostechnológiában, mind az informatika területén.

A tervek szerint a betegek egyágyas kórtermekben gyógyulnak majd, a papír alapú kórlapok helyett digitális eszközökön vezetik a betegadatokat, mentőállomás kap helyet, valamint két mentőhelikopter leszállására alkalmas úgynevezett heliportot is kialakítanak majd. A kórházban dolgozók részére nővérszálló épül majd, ezen kívül egy bölcsőde és egy óvoda is helyet kap.

Gulyás Gergely szerint a dél-budai, budai kerületek, illetve az agglomeráció kórházi ellátottsága elmarad a többi kerületétől, ezért merült fel egy új kórház építésének ötlete.

Az új gyógyító intézmény a tervek szerint öt év múlva nyitja meg kapuit, és 1,2 millió ember ellátásáért felel majd.

 

Észak-Pesten háromszorosára nő a sürgősségi kapacitás

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára az észak-pesti centrumkórház megújításáról beszélt. Mint mondta, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) jelenlegi két telephelyéből egy lesz, a Podmaniczky úti telephelyet integrálják. Az EBP-n belül a kórház fejlesztésére 9,3 milliárd forint jut, ebből megszüntetik a Róbert Károly körúti telephelyen a pavilonos rendszert és kiürítik a Podmaniczky utcai telephelyet.     

A két telephely összevonásával egy 1500 ágyas kórház jön létre a Honvédkórház helyén.

A beruházás fontos része, hogy bővítik a kórház sürgősségi betegellátó centrumát. Szabó István erről azt mondta, jelenleg a centrum kapacitása naponta 60-80 beteg ellátását teszi lehetővé, azonban ezt az infrastruktúrát már jelentősen kinőtték. Az átalakítás nyomán 250 sürgős ellátásra szoruló beteget fognak tudni ellátni naponta.

egészségügyi fejlesztésHelyiegészségügycentrumkórházakkórházfejlesztésEgészséges Budapest Program