2024.04.25, Csütörtök

Visszatér a pályára a Dabas 11-szer újraélesztett focistája

index.hu

2018.07.31. 15:10

A 17 éves srácról műtét közben derült ki, hogy ritkaságszámba menő koszorúér-rendellenességben szenved.

Hirdetés

Ősztől újra futballozhat a 11-szer újraélesztett, 17 éves Duhaj Ádám, aki idén január 25-én a Pest megyei Kakucs pályáján lett rosszul. A focistát megpróbálták újraéleszteni, a klinikai halálból végre a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hozták vissza, életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Akkor orvosai elmondták: műtét közben derült ki, hogy ritkaságszámba menő veleszületett koszorúér-rendellenességben szenvedett, ennek következménye lett az infarktus.


Folyamatosan rajta tartják a szemüket

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori klinika igazgatója júniusban egészségesnek nyilvánította a játékost. "Miután a szív MR- és a szív CT-vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak, örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket" - idézte Merkely Bélát az SzPress Hírszolgálatra hivatkozva az Index.

"Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat.

Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat."


Fokozatosan növeli a napi futóadagot

A neves szívgyógyász úgy fogalmazott, minden jel arra mutat, hogy hamarosan megadhatja Ádámnak a sportorvosi engedélyt. "Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig” – hangsúlyozta a professzor.

Duhaj Ádám mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy már régen nem szúr a szíve, újra élvezi a mozgás örömét, de tudja, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik abban, hogy rövidesen állhatja a versenyt velük.

HelyiDabasszívműtétfociszívinfarktus