2024.03.29, Péntek

Megvan kik pályáznak a Közlekedési Múzeum megtervezésére

2018.09.25. 17:56

Világszerte nagy volt az érdeklődés, összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett a különböző építészirodáktól.

Hirdetés

Lezárult az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatának előminősítési szakasza: a 11 meghívott építésziroda mellett négy újabb pályázó kapott lehetőséget a megmérettetésen való részvételre.

A kőbányai Északi Járműjavító területén megvalósuló, nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat világszerte nagy érdeklődést váltott ki, összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett - közölte a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kedden az MTI-vel.   


A fennmaradó négy helyre lehetett jelentkezni

A közleményben idézik a múzeum főigazgatóját, aki kiemelte, hogy

a beruházás Európa egyik legjelentősebb, barnamezős területen végrehajtott kulturális projektje, amely izgalmas építészeti, városfejlesztési, örökségvédelmi és tájépítészeti kihívást jelent.   

A pályázók köre, a világhírű nemzetközi és neves hazai szakemberek jelenléte garantálja, hogy a bírálóbizottság a legmagasabb szakmai színvonalat képviselő pályaművek benyújtói közül választhatja ki a nyertes tervezőt - hangsúlyozta Vitézy Dávid.   

A múzeum a pályázat kiírását megelőzően 11 neves hazai és világhírű külföldi építészirodát kért fel a részvételre. Az előminősítés során a meghívottak mindegyike referenciákkal igazolta, hogy megfelel az előírt alkalmassági követelményeknek. A fennmaradó négy helyre bármely tervező jelentkezhetett, aki teljesítette ugyanezen szakmai kritériumokat.   


Egyéni pályázók

A tervpályázaton résztvevő irodák között van

  • Magyarországról a 3H Építésziroda, az Építész Stúdió és a KÖZTI Zrt.,
  • Németországból az Atelier Brückner és a gmp International,
  • Nagy-Britanniából pedig az Amanda Levete Architects, a Caruso St John Architects és a David Chipperfield Architects.
  • Pályázhat a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro, a francia Lacaton & Vassal Architectes és a dán Bjarke Ingels Group is.


Közös pályázatok

Együtt indul a kiíráson

  • a magyar CÉH Zrt. és a brit Foster & Partners;
  • a francia Reichen et Robert & Associés, a New York-i székhelyű Ralph Appelbaum Associates és a magyar PLANT Atelier Kis Péter;
  • a dán Schmidt Hammer Lassen Architects, az amerikai Perkins+Will, a bath-i székhelyű BuroHappold Engineering és a dán JAC Studios;
  • valamint két New York-i székhelyű iroda is, az Eisenman Architects és a Beyer Blinder Belle.  

Márciusig lesz döntés

A nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése 2019 első negyedévében várható. A beadott pályamunkákat rangos hazai és külföldi szakemberekből álló bírálóbizottság értékeli Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elnökletével, a zsűri társelnöke Makovényi Ferenc, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja.       

A tervpályázattal kapcsolatos eseményekről a pályázat saját honlapján, a www.newtransportmuseum.hu oldalon található további információ.

Liget Budapest ProjektHelyimúzeumtervezésCÉH Zrt.Közti Zrt.