2024.04.20, Szombat

Újra megnyitott a középkori zsidó imaház a várban

mti

2018.09.08. 11:07

Az 1686-ban elpusztult épületet a 60-as években tárták fel, most a szemközti házban nyitottak vallási intézményt.

Hirdetés

Vallási és állami ünnepség keretében avatták fel a budavári Táncsis Mihály utca 26. szám alatt található zsidó imaházat a napokban. Az 1400-as évek közepén a mai egyházi épülettel szemben álló telken emelték fel gyülekezési helyüket a budai zsidók, amit azonban a vár a töröktől való 1868-as visszafoglalásakor elpusztítottak a keresztény zászló alatt harcoló seregek.

 

Az 1960-as években tárták fel az épületet

Miután az 1960-as évek során megtalálták az imaház romjait, műemléki feltárásban részesült, most pedig a szemközti épületben alakítottak ki új központot a vallás híveinek a régi épület elemeinek felhasználásával.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében kiemelte: nagy nap ez a mai, hiszen a zsidó nép él.  A zsinagógaavatás részeként elhelyezték a zsinagógában a Tóra-tekercset és az ajtófélfán a mezüzét, illetve a zsinagóga rabbijává avatták Faith Ásert.  Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és a testvéregyházak képviselői is.

 

HelyiBudai Váregyházzsidó