2024.04.18, Csütörtök

Közel 200 millióért vásárolt festményeket a Magyar Nemzeti Bank

MTI

2018.12.04. 15:29

A Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának célja a jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése az ország számára.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Galériába került letétbe Vajda János 14 festményből álló kollekciója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjának keretében. Az MNB 181,5 millió forintért vásárolta meg Vajda Lajos festő és grafikus festményeit. Ezen felül 500 millió forintért meg kívánja szerezni Munkácsy Mihály Poros út I. című festményének tulajdonjogát is.

 A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját. A program célja a különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára. A magyarországi hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával pedig azok szétszóródását szeretnék megelőzni.

Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. A program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, vagyis mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

HelyiMagyar Nemzeti BankMagyar Nemzeti Galériafestményekműkincs