2024.03.29, Péntek

Újra üzemel a jódos-sós fürdő Pesterzsébeten

budapestgyogyfurdoi.hu

2018.12.17. 15:23

A fővárosban egyedülálló gyógyvízű fürdő teljes egészében jövő év májusában lesz kész, a projektben átadnak egy hullám-, egy élmény- és egy 25 méteres úszómedencét is.

Hirdetés

A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő rekonstrukciója és bővítése az E-Builder Kft. kivitelezésében készül el 3,1 milliárd forintért. A főváros egyetlen jódos-sós fürdőjének felújítási munkálatai 2018 elején kezdődtek meg, és a beruházás keretében eddig megvalósult fejlesztéseket december 17-én, próbaüzemben adták át, melyek a következők:

  • két termálvizes medence,
  • egy jódos-sós medence,
  • súlyfürdő,
  • finn szauna,
  • kombinált, sós infraszauna,
  • illetve egy gőzkamra.

A felújítás során megtartják a kupolás áltörökfürdővel kialakított, helyi védettség alatt álló főépületet, illetve a szabadtéri hullámfürdőt.


Májusra hét új medencével bővül a fürdő

A fürdőt veszteséges működése miatt évekkel ezelőtt bezárták, a strand 2001, a gyógyfürdő pedig 2005 óta nem fogadott vendégeket.

A tervek szerint a fürdőhely környékén 100 parkolóhelyet hoznak létre, a strandterület nyitására pedig várhatóan 2019 májusában kerül sor. A létesítmény ekkorra 7 további medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, valamint Kneipp- és merülőmedencékkel.

A fürdőben négy részleg működik majd: téli-nyári élményfürdő, téli-nyári terápiás fürdő, szaunavilág és egy szezonálisan üzemelő strandfürdő is.


Horthy Miklós géptisztje tervezte a hullámfürdőt

A főváros mellett elterülő, ma Budapest XX. kerületét alkotó Pesterzsébet Duna-parti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. A Soroksári-Duna bal partján 1932-ben fúrtak kutat, melynek során jódot, konyhasót és brómot jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

A török jellegű fürdőt 1936-ban építették, 1945 után került a Fővárosi Fürdőigazgatóság kezelésébe. A hullámgépet, illetve a hullámfürdőt Horthy Miklós adriai jachtjának az első géptisztje tervezte.

HelyiBudapestPesterzsébetgyógyfürdőkfürdőfejlesztés