2024.07.24, Szerda
Így néz ki kívülről-belülről az új Nemzeti Táncszínház
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így néz ki kívülről-belülről az új Nemzeti Táncszínház

magyarepitok.hu

2019.02.15. 17:01

A ZÁÉV kivitelezésében egy korábbi ipari épületből született meg a magyar táncművészet új központja a MIllenárison.

A budapesti Millenáris Park területén megnyitották az új Nemzeti Táncszínházat, mely a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésével és a ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján nyerte el végleges formáját. A 6950 négyzetméteres színházat a volt GANZ-művek egykori ipari épületéből (ez a park E jelű épülete) alakították ki, mely a kétezres évektől stúdióként működött.

Fotósunk még a megnyitó előtti sajtóbejáráson készített részletes galériát a színházról:

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A beruházás eredményeképpen az épület új főhomlokzatot és előcsarnokot kapott, mely a park látogatói számára is nyitott közösségi tér lesz - egy a szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézóval.

A kávézót is magában foglaló előtérben lehetőség van kisebb produkciók bemutatására is: a padozat színházzá, a lépcső pedig nézőtérré alakítható.

A kivetelezés során mindezek mellett

  • a 368 főt befogadó nagytermet, benne egy speciális, 16x24 méteres színpaddal,
  • a 120 fős kistermet,
  • a hangstudiót,
  • a két próbatermet,
  • a kamaratermet,
  • valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket is kialakították.

A 4,6 milliárd forintos kulturális fejlesztés forrását a magyar állam biztosította.


Lebegő kisterem az előtér felett

A projektről kiadott sajtóközlemény az épület egyik legérdekesebb részének a "térben lebegő kistermet" jelöli. Ez a helyiség az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet.

A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé. 

A termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be. A tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült.


Nem csupán a táncosokat szolgálja ki

Az épület központi eleme a korábbi stúdiótérből multifunkciós színházi térré alakított, 368 fős nagyterem. A korszerű színháztechnikával felszerelt játszótér a táncszakma igényeinek megfelelően alakítható. A sokféle funkciónak köszönhetően akár egyéb rendezvények – koncert, gálavacsora stb. – is megtarthatók benne. Ezt szolgálja a nézőtér szétbontható, mobil, oldalra kitolható székrendszere is.

A jövőben befogadó színházként működtethető 120 fős kisterem kialakításánál a tervezők olyan egységes tér létrehozására törekedtek, ahol a közönség szinte az előadás fizikai részesének érezheti magát. Az épületben két nagyméretű próbaterem is található, amelyből az egyik mobil falakkal tovább is osztható. A kamaraterem pedig színházi nevelési, gyermek és ifjúsági illetve rekreációs programoknak ad majd helyet.

Galéria

HelyiZÁÉV Építőipari Zrt.Millenáriskulturális központZDA Zoboki Építésziroda