2024.04.26, Péntek
Ősztől már okoseszközeinkkel is megvásárolhatjuk menetjegyeinket
magyarugyved.blog.hu

Ősztől már okoseszközeinkkel is megvásárolhatjuk menetjegyeinket

pestpilis.hu

2019.02.13. 16:23

A projekt által a közösségi közlekedésben egységesen használható elektronikus jegy jön létre.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben számolt be a budapesti tömegközlekedés egységes jegyrendszeréről. A Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) próbaüzemének első üteme már 2019 októberében megkezdődhet.

A közlemény szerint a jelenlegi, sokszor szigetszerű megoldások helyett egy nemzetközi szinten is egyedülálló rendszer jön létre. A szolgáltatások fő eleme a több formában és felületen elérhető menetjegy, valamint az egyszerűen elérhető utasinformációk. Ezeket akár internetről és mobiltelefonról is lehet majd használni. A projekt által a közösségi közlekedésben egységesen használható elektronikus jegy jön létre.

Az utazási kedvezmények igazolására alkalmasak lesznek a már használatban lévő elektronikus kártyák (pl. az eSzemélyi). 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kimondott célja a fejlesztéssel a korszerű, vonzó közösségi közlekedés kialakítása. „A közösségi közlekedést választók arányának növelésével csökkenthető a károsanyag-kibocsátás és a közutak túlterheltsége” – áll a közleményben. A projektet 17,8 milliárd forintos uniós társfinanszírozással valósítják meg.

HelyiközlekedésközlekedésfejlesztésBKKokostechnológiatömegközlekedés