2024.04.25, Csütörtök
Így újítják fel az M3-as metró déli állomásait
mno.hu

Így újítják fel az M3-as metró déli állomásait

magyarepitok.hu

2019.03.05. 10:12

A 24 milliárd forintos projekt során öt állomást fejlesztenek és építenek át. A munkálatok során a két sínpálya közül egyet naponta kétszer is üzemképes állapotba kell majd hozni, hogy a többi szakaszon közlekedő járatok eljuthassanak a kocsiszínbe.

Hirdetés

Hamarosan megkezdődhet a fővárosi M3-as metró felújításának második fázisa. A Budapest közösségi közlekedésének egyik ütőerét képező vonalat három szakaszban újítják fel: miután már majdnem véget értek az elsőként rekonstruált északi ütem munkálatai (a Lehel tér és Újpest-Központ között), most a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti déli vonal kivitelezéséről érkeztek újabb információk.

Az uniós közbeszerzési adatokból kiderül: a metróállomások modernizációját ezen a szakaszon is a Strabag Építőipari Zrt. végzi el (a vállalat ugyanezeket a feladatokat az óriásberuházás északi ütemében is ellátta). A projekt során Kőbánya-Kispest, Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomások fejlesztésére és átépítésére kerül sor.

 

Az északi szakasz munkálataira decemberben ellátogatott TV-műsorunk stábja is.

A beruházás során összesen 22 ezer négyzetméternyi területet modernizálnak (ebből 21,5 ezer a föld alatt található). A fejlesztésben többek között

  • építészeti és szerkezetépítési munkákra kerül sor,
  • mozgólépcsőket és lifteket építenek be,
  • felújítják az épületgépészeti rendszereket,
  • fejlesztik az állomások áramellátását,
  • valamint elvégzik a felszíni közműkiváltási és építkezési feladatokat is.

 

2019 végére elkészülhet a déli szakasz

 

 

Az inforadio.hu korábbi információi szerint a déli szakasz fejlesztése várhatóan 2019 végére fejeződik be. Ez a projekt még a korábbinál is nagyobb figyelmet igényel majd a kivitelezőktől, mert a metrószerelények Kőér utcai kocsiszínje az érintett déli szakaszon található. Így a felújítás során egy pályát naponta két idősávban is üzemképes állapotban kell tartani, hogy az M3-as többi szakaszára el tudjanak jutni a metrók.

HelyiBudapestStrabag3-as metróKispestKőbányaFerencvárostömegközlekedésmetrófelújítás